stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemski premier od Turčije terja pojasnilo, zakaj poziva k prijavi žalitev

Deli na:
Nizozemski premier od Turčije terja pojasnilo, zakaj poziva k prijavi žalitev

Foto: Getty Images

Nizozemski premier Mark Rutte je v četrtek dejal, da bo od Ankare zahteval pojasnila glede poziva, naj Turki na Nizozemskem pri konzulatu v Rotterdamu prijavijo posameznike, ki bi žalili Turčijo ali njenega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Rutte je dodal, da je presenečen nad očitno prošnjo turškemu prebivalstvu na Nizozemskem, naj poročajo o negativnih komentarjih glede predsednika Erdogana ali Turčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je nekaj nizozemskih časnikov v četrtek poročalo o elektronski pošti, ki jo je turškim organizacijam na Nizozemskem domnevno poslal konzulat, je nastala prava politična nevihta. V elektronski pošti naj bi namreč ljudi pozvali, da jim prepošljejo žaljivo elektronsko pošto ali sporočila na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter.

"Presenečen sem. Ni jasno, kaj želi turška vlada s to potezo doseči," je Rutte povedal novinarjem med skupno novinarsko konferenco ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel v mestu Eindhoven.

"Naš veleposlanik v Ankari bo zahteval pojasnilo," je dodal.

Na turškem konzulatu so po drugi strani pojasnili, da je bilo sporočilo konzularnega uradnika zaradi "nesrečne izbire besed" razumljeno napačno.

Nizozemski poslanci so bili nad novico ogorčeni in so zahtevali odziv Ruttejeve vlade o tem, kako se namerava soočiti s tem vprašanjem.

Do razburjenja je prišlo, potem ko je v Nemčiji završalo že minuli teden zaradi kazenskega pregona priljubljenega nemškega satirika Jana Böhmermanna, ker je konec marca v svoji oddaji užalil Erdogana. Po trenutno veljavni nemški zakonodaji je lahko Böhmermann obsojen zaradi žalitve predstavnikov drugih držav. Merklova je sicer že napovedala, da bodo sporni zakon, ki omogoča kazenski pregon satirika, odpravili.

Nizozemska ima podobno zakonodajo, a nizozemski minister za pravosodje Ard van der Steur je v sredo že napovedal, da želi sporni zakon odpraviti.