Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemka Laura šla v Sirijo, po vrnitvi domov pa zaradi terorizma pristala za rešetkami

Deli na:
Nizozemka Laura šla v Sirijo, po vrnitvi domov pa zaradi terorizma pristala za rešetkami

Foto: arhiv Reporterja

Sodišče v Rotterdamu je 22-letno Nizozemko obsodilo na dve leti zapora, od tega 13 mesecev pogojno, ker je "načrtovala priprave in promocijo terorističnih dejavnosti".

22-letnico so prijeli ob vrnitvi iz Sirije julija lani, kamor je odšla z otrokoma in soprogom, ki se je pridružil džihadistom Islamske države (IS).

Gre za enega prvih primerov sojenja ženski, ki je odpotovala v Sirijo, na Nizozemskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodniki so jo sicer oprostili obtožbe, da se je pridružila IS.

Ker je obsojenka Laura H. že leto dni v priporu, ji sedaj ne bo treba nazaj v zapor. Ne sme pa se približati mejam Nizozemske, niti letališčem, ne sme niti imeti stikov s sedanjimi ali bivšimi džihadisti, je odločilo sodišče.

Spreobrnjenko v islam so prijeli julija lani na amsterdamskem mednarodnem letališču Schiphol, potem ko je pobegnila džihadistom.


Laura H., njen partner in dva majhna otroka so odšli iz Nizozemske septembra 2015, da bi se pridružili IS, saj se je njen soprog hotel pridružiti džihadističnim borcem.

Sodnik je dejal, da je iz njenih izjav razvidno, da je še pred odhodom vedela, da njen soprog simpatizira z IS in da je hotel oditi v Sirijo.

Laura H., ki prihaja iz kraja Leidschendam, je sodnikom tudi dejala, da jo je v odhod v sirsko mesto Raka prisilil njen nasilni soprog. Nekaj mesecev kasneje je z otrokoma zbežala v Irak na območje pod nadzorom kurdskih sil ob pomoči svojega očeta na Nizozemskem.

Soproga Ibrahima I. je spoznala preko svetovnega spleta leta 2013, ko je bila stara šele 17 let, a se je takrat že spreobrnila v islam, je poročala javna televizija NOS. Njen soprog je imel v Siriji nalogo izdelave bomb za IS, njegova usoda pa ni znana.

Po podatkih nizozemskih oblasti je k IS v Irak in Sirijo odšlo najmanj 280 ljudi iz Nizozemske, med katerimi je tretjina žensk. Okoli 45 je bilo tam ubitih, 45 se jih je vrnilo na Nizozemsko, kakih 190 pa naj bi jih še vedno bilo v Iraku in Siriji, čeprav točno število ni znano, poroča AFP.