Svet

Nizozemcem je tega dovolj: džihadistom so odvzeli državljanstvo

Deli na:
Nizozemcem je tega dovolj: džihadistom so odvzeli državljanstvo

Foto: iStock

Na Nizozemskem so v skladu z novim protiterorističnim zakonom prvič odvzeli nizozemsko državljanstvo štirim džihadistom, ki so se pridružili terorističnim skupinam, je sporočil pravosodni minister Stef Blok.

Zakon, ki je v veljavi od marca, omogoča odvzem nizozemskega državljanstva osebam z dvema potnima listoma, če ogrožajo državno varnost. To velja tudi za osebe, ki niso bile obsojene zaradi kaznivega dejanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsi štirje moški, ki so jim odvzeli državljanstvo, so Maročani in ne bodo smeli več zakonito potovati na Nizozemsko in druge države v schengenskem območju, je pojasnil Blok.

Nizozemski mediji so poročali, da ukrep velja za Drissa B., Noureddina B., Anisa Z. in Hatima R., ki so pogosto potovali v Sirijo. Vse so v odsotnosti lani oziroma leta 2015 obsodili na šest let zapora zaradi članstva v teroristični skupini. Po poročanju lokalnih medijev so se v Siriji pridružili džihadistom, med drugim skrajni Islamski državi (IS), povzema pisanje francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev o odvzemu državljanstva mora sicer potrditi še sodišče, je sporočila nizozemska vlada.