bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nikolić pripravljen sam prijeti za orožje v vojni proti Kosovu

Deli na:
Nikolić pripravljen sam prijeti za orožje v vojni proti Kosovu

Foto: arhiv Reporterja

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je pripravljen skupaj s svojima sinovoma udeležiti vojne proti Kosovu, če bodo ogrožene pravice tamkajšnjih Srbov.

V pogovoru za časnik Kurir je dejal, da bo odstopil s predsedniškega položaja, če bo Srbija molčala v primeru napadov kosovskih Albancev na Srbe na Kosovu.

Srbski predsednik je dejal, da Srbija "ne rožlja z orožjem", a so pripravljeni preiti na to raven, "če bo ogrožen srbski narod na Kosovu". Nikolić je tudi v pogovoru za Kurir vztrajal, da je Kosovo del Srbije.

"Srbija bo ubranila Srbe na Kosovu. O tem obstaja soglasje srbske vlade in predsednika. To kar sem povedal, da bomo poslali vojsko, so sklepi sveta za nacionalno varnost," je izjavil Nikolić.

Glede tega, da je s svojimi izjavami vznemirjal javnost in da je napetosti treba pomiriti, pa je dejal, da so se vznemirili tudi Srbi na Kosovu zaradi prihoda posebnih enot kosovske policije (Rosu), navaja Kurir na svoji spletni strani.

Iz Beograda so v soboto prvič po 18 letih napotili vlak proti Kosovski Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov. Ker pa je bil odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosovo je Srbija ter poln srbske nacionalne ikonografije, so se kosovske oblasti odločile vlak na meji ustaviti.


Na mejo so poslali tudi posebne enote z oklepniki. Nato so se srbske oblasti odločile, da bodo vlak vrnile v Beograd ter ocenile, da so bili "na robu spopada".

Nikolić je za Kurir še dejal, da so odzivi uradnikov Evropske unije na njegov odziv na angažma posebnih enot kosovske policije zaradi prihoda srbskega vlaka v Kosovsko Mitrovico "prevara". Ocenil je, da bi se Bruselj moral odzvati pred tem, ko so po njegovih besedah Albanci minirali železniško progo, da bi preprečil prihod spornega vlaka iz Beograda.

Nikolić je še dodal, da se nimata kaj pogovarjati z evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom, če bo vztrajal pri izjavah, da je "prihodnost Srbije neodvisno Kosovo".

Zavrnil je trditve, da so njegove izjave namenjene kampanji za prihajajoče predsedniške volitve v Srbiji, češ da "še ni kandidat".

Srbski mediji so včeraj objavili tudi izjavo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je dejal, da "se ne sme dovoliti izbruha oboroženega spopada na Balkanu". Lavrov meni, da bi stanje morala pomiriti Evropska unija na način, da bi uresničili sporazum med Beogradom in Prištino.

Nikolić se je včeraj srečal tudi z veleposlanikom ZDA v Beogradu Kaylom Scottom. V sporočilu iz urada srbskega predsednika so med drugim zapisali, da pričakujejo spremembo ravnanja ameriške administracije po prevzemu oblasti novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ocenili so, da je Washington s svojo dosedanjo brezpogojno podporo Kosovu "povzročil veliko težav".