stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nikolić naj bi tudi brez podpore stranke kandidiral za predsednika

Deli na:
Nikolić naj bi tudi brez podpore stranke kandidiral za predsednika

Foto: Reuters

Srbski predsednik Nikolić naj bi kandidiral za nov mandat, čeprav je njegova stranka za kandidata podprla premierja Vučića.

V Srbiji razburja še nepotrjena vest, da naj bi srbski predsednik Tomislav Nikolić kandidiral za nov mandat, čeprav je vladna koalicija, vključno z njegovo Srbsko napredno stranko (SNS), za kandidata podprla premierja Aleksandra Vučića.

Predsedstvo stranke SNS je v torek podprlo kandidaturo Vučića, v petek bo dokončno odločitev sprejel še glavni odbor stranke. Ostale vladne stranke, tudi socialisti zunanjega ministra Ivice Dačića, so medtem Vučića že podprle kot skupnega kandidata vladne koalicije.

Ruski portal Sputnik, nato pa še ameriški N1, pa sta po neimenovanih virih v sredo zvečer poročala, da se je Nikolić ob praznovanju svojega 65. rojstnega dne odločil, da bo kandidiral za predsednika.

V Nikolićevem uradu sicer informacije "niso želeli ne potrditi niti zanikati", je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Nikolić je v sredo glede Vučićeve kandidature dejal, da ga izid glasovanja v stranki ne preseneča. Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni, da ne bo znova kandidiral za predsednika države, pa je odgovoril samo z "dogovorili se bomo".


Vučić se danes na nepotrjene vesti o kandidaturi Nikolića ni želel odzvati. Zunanji minister Dačić, ki ga mediji omenjajo kot možnega naslednika na premierskem stolčku, pa je bil kritičen.

Če je to res, je to sramotno, saj bi se s tem pridružil vrsti kandidatov, ki bodo tekmovali proti Vučiću, je dejal Dačić. Poudaril je, da bodo koalicijske stranke SNS v tem primeru še bolj trdno podprle Vučića. "Edino logično in racionalno je, da je kandidat tisti, ki bo zmagal, z ali brez Nikolića. Kaj bo dosegel Nikolić brez Vučića, pa je jasno - nič. Samo pomagal bo tistim, ki so proti Vučiću. In to neuspešno," je dejal Dačić za Tanjug.

Podporo premierju so izrazili tudi vodje drugih koalicijskih strank.

Predsedstvo stranke SNS je sicer v torek v sporočilu, v katerem je sporočilo odločitev o Vučiću kot predsedniškem kandidatu, slednjemu še naročilo, da mora "zagotoviti enotnost države" in nadaljevati pogovore s sedanjim predsednikom. V zadnjem času sta se Vučić in Nikolić sicer razšla, v prvi vrsti zaradi slabe javnomnenjske podpore, ki jo Nikoliću kažejo ankete in zaradi česar je Vučić opozarjal, da "obstaja veliko tveganje, da Srbija izgubi vse", je poročal srbski Blic.

Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi Vučić na predsedniških volitvah lahko zmagal že v prvem krogu, medtem ko je priljubljenost Nikolića manjša in bi bil lahko v drugem krogu tudi poražen.

Po medijskih navedbah o Nikolićevi kandidaturi srbski mediji že napovedujejo možne scenarije o tem, kdo bi lahko zasedel premierski stolček, da bi Nikolić lahko oblikoval svojo stranko in podobno.