Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nica: minuta molka za žrtve, žvižgi za premierja Vallsa

Deli na:
Nica: minuta molka za žrtve, žvižgi za premierja Vallsa

Foto: Getty Images

V Franciji so se opoldne z minuto molka spomnili 84 smrtnih žrtev četrtkovega terorističnega napada. V Nici, kjer je v četrtek zvečer med praznovanjem francoskega državnega praznika napadalec s tovornjakom zapeljal v množico, se je zbralo na tisoče ljudi, prišel je tudi francoski premier Manuel Valls.

Po poročanju novinarja francoske tiskovne agencije AFP je več ljudi pred minuto molka in po njej izražalo negodovanje na račun Vallsa, slišati je bilo tudi pozive, naj odstopi. Po drugi strani so bili gasilci in reševalci deležni aplavza.

Poleg Vallsa so v Nico prišli tudi monaški knez Albert, kapetan francoske nogometne reprezentance Hugo Lloris in ameriška veleposlanica v Franciji Jane Hartley, poroča AFP.

Cvetličarji so s cvetjem prekrili dva kilometra dolg odsek ceste, kjer je v četrtek zvečer tovornjak pod seboj mendral ljudi, med njimi številne otroke. V spomin na žrtve so se opoldne oglasili tudi cerkveni zvonovi.

Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel je v četrtek zvečer v središču Nice z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v množico ljudi, ki je bila na praznovanju francoskega državnega praznika. Ubitih je bilo 84 ljudi, okoli 300 je ranjenih, številni huje.

Odgovornost za napad je v soboto prevzela IS, a francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je danes dejal, da preiskovalci povezave med napadalcem in IS še niso potrdili.

To je bil že tretji večji napad v Franciji od začetka lanskega leta, zato je v francoski javnosti slišati čedalje več kritik na račun vlade, češ da ne ukrepa ustrezno v soočanju z grožnjo terorizma.