Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Nezakoniti" srbski vlak razjezil kosovske Albance

Deli na:
"Nezakoniti" srbski vlak razjezil kosovske Albance

Foto: Bobo

Iz Beograda je včeraj prvič po 18 letih odpeljal vlak proti Kosovski Mitrovici, kjer živi pretežno srbsko prebivalstvo, a na cilj ni prispel.

Vlak v srbskih nacionalnih barvah je polepljen z napisom Kosovo je Srbija, v notranjosti pa so obešene slike pravoslavnih ikon, ki se nahajajo na Kosovu. Vlakovna kompozicija se je ustavila v Raški na jugu Srbije in premier Aleksandar Vučić je ukazal vrnitev vlaka v Beograd.

Srbski minister za kosovske zadeve Marko Đurić je dejal, da bo vlak izboljšal povezavo pretežno srbskega prebivalstva na severu Kosova z osrednjim delom Srbije.

"Kdo ima pravico pozivati h kršenju temeljne pravice - pravice do svobode gibanja," je še vprašal Đurić pred odhodom vlaka z glavne železniške postaje v Beogradu.

Prištinski mediji poročajo, da je kosovski premier Hashim Thaci ukazal, da je treba vlaku za vsako ceno preprečiti vstop na Kosovo.



Priština v srbski potezi vidi provokacijo suverenosti Kosova, saj gre po njenem mnenju za nezakonito železniško povezavo in vlak. Srbija želi z njo destabilizirati Kosovo, je povedala Edita Tahiri, ki vodi ekipo kosovskih pogajalcev z Beogradom.

Kosovske oblasti so pozvale Evropsko unijo, naj "ustavijo nezakonit vlak", saj nimajo pravega nadzora nad severom države, kjer živijo pretežno Srbi.

Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič je v odzivu dejala, da zaustavljanje vlakov ni njihovo delo. Sporočila jim je, da morata Kosovo in Srbija vsa vprašanja, ne samo tega, reševati z dialogom.

Vlak je ustavil v Raški na srbski strani meje. Na kosovski strani v Donjem Jarinju, kjer je tudi železniška postaja na progi do Kosovske Mitrovice, so ga čakale posebne enote kosovske policije. Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da je tja prispelo več oklepnih vozil, med drugim tudi dva tovornjaka. Srbski premier Aleksandar Vučić je po nujni seji vlade ukazal, naj se vlak vrne  v Beograd.