franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Newyorški bombaš Rahami obtožen uporabe orožja za množično uničevanje

Deli na:
Newyorški bombaš Rahami obtožen uporabe orožja za množično uničevanje

Foto: Twitter

Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper 28-letnega afganistanskega priseljenca Ahmada Khana Rahamija zaradi uporabe orožja za množično uničevanje v bombnih napadih na newyorškem Manhattnu in v New Jerseyju konec minulega tedna. Obtožen je tudi bombnega napada, uničenja lastnine in uporabo uničevalne naprave, piše v 13 strani dolgi obtožnici.

Bomba, ki jo je v soboto razneslo na Manhattnu, je poškodovala 31 ljudi. Druga bomba je eksplodirala na obali New Jerseyja, vendar ni poškodovala nikogar. Ta razen odpovedi dobrodelnega maratona ni imela hujših posledic.

V obtožnici, ki jo je vložil ameriški tožilec Preet Bharara, piše, da so prišli do videoposnetkov z mobilnega telefona Rahamijevega sorodnika, na katerem se vidi, kako 28-letni obtoženec prižiga vnetljiv material v cilindričnem zabojniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med ponedeljkovo aretacijo so pri Rahamiju zasegli tudi dokumente, v katerih kritizira ameriško vlado in jo obtožuje pokola muslimanskih borcev v Afganistanu, Siriji, Iraku in drugod. Rahami je še zapisal, da ga skrbi, ali bo lahko izpeljal samomorilski napad, preden ga ujamejo.

Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi dosmrtni zapor.

Ameriška zvezna policija FBI pa je potrdila, da je Rahamija preiskovala že avgusta 2014, ko ga je njegov oče prijavil ameriškim oblastem, toda agenti FBI niso našli nobenih povezav s terorizmom.

"FBI je pregledal interne baze, sodeloval z drugimi agencijami, opravil številne intervjuje, nič pa ni razkrilo povezav s terorizmom," je v izjavi za javnost zapisal FBI.

FBI sicer sumi, da je Rahami sestavil osem bomb, vendar je uspel razstreliti le dve.

Mohamad Rahami, oče osumljenega, je že prej novinarjem pojasnil, da je njegov sin nevaren. "Zabodel je mojega sina, udaril je mojo ženo," je povedal.

Oblasti preučujejo Rahamijeva obsežna potovanja v Afganistan in Pakistan, analizirajo pa tudi zvezek z zapiski, v katerih so tudi zapisi o Al Kaidi, še piše AFP.