podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neodvisno poročilo: Mehiška vlada je ovirala preiskavo izginotja 43 študentov

Deli na:
Neodvisno poročilo: Mehiška vlada je ovirala preiskavo izginotja 43 študentov

Foto: Arhiv Reporterja

Neodvisni preiskovalci so v nedeljo objavili ostro poročilo o izginotju 43 mehiških študentov leta 2014. Poročilo ne razrešuje razvpitega primera, a vlado v Ciudad de Mexicu obtožuje oviranja neodvisne preiskave. Trdi tudi, da so nekatere osumljene mučili.

Poročilo je pripravila skupina tujih preiskovalcev z Medameriške komisije za človekove pravice, potem ko je ta mesec končala leto dni dolgo preiskavo skrivnostnega izginotja 43 mladeničev iz mesta Iguala v zvezni državi Guerrero na jugu Mehike v noči na 27. september 2014.

Preiskovalci primera, ki je šokiral mednarodno skupnost, v Mehiki pa sprožil proteste proti predsedniku Enriqueju Peni Nietu, niso uspeli razrešiti. A njihovo že drugo, kar 605 strani dolgo poročilo poziva, da se razišče ravnanje mehiške zvezne policije in vojske v noči izginotja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo namreč zavrača zaključke uradne mehiške preiskave, saj trdi, da pristojni niso sledili indicem, ki so jim bili nakazani, piše britanski BBC.

Študenti z učiteljišča v mestu Ayotzinapa, ki je povezano s politično levico, so se sicer usodnega septembrskega dne v Iguali udeležili protesta, na katerem so izražali nezadovoljstvo nad politiko zaposlovanja lokalnih oblasti, ki naj bi bila diskriminatorna do učiteljev z ruralnih območij. Tam naj bi nato ukradli pet avtobusov, s katerimi naj bi se nameravali udeležiti nadaljnjih protestov, tudi v prestolnici.

Mehiški tožilci so v uradnih ugotovitvah navedli, da so mladeniče v avtobusih nato na ukaz župana Iguale Joseja Luisa Abarce zajeli skorumpirani policisti, nakar so jih predali lokalni kriminalni združbi Guerrero Unidos. Njeni člani naj bi jih nato ubili, njihova trupla pa zažgali na smetišču blizu mesta Cocula.

Svojci študentov so te trditve vedno zavračali in trdili, da skuša vlada prikriti vpletenost visokih politikov in vojaških častnikov v poboje. Tem dvomom svojcev so se pridružili tudi neodvisni preiskovalci, ki so v poročilu poudarili, da niso našli nobenih dokazov, da bi bila trupla študentov zažgana na omenjenem smetišču.

Kot je na novinarski konferenci v Ciudad de Mexico v nedeljo povedal član preiskovalne skupine Francisco Fox, posmrtni ostanki 17 ljudi, ki so jih našli na smetišču, ne pripadajo izginulim študentom. Dodal je tudi, da obstajajo dokazi, da so bili mobilni telefoni študentov aktivni še več ur, v nekaterih primerih pa celo dni po tistem, ko naj bi bili zažgani.

Prav ti mobilniki bi lahko priskrbeli dokaze o dogajanju in storilcih, poudarja poročilo, ki izpostavlja, da ni jasna vloga vojske in zvezne policije v pobojih.

Neodvisni preiskovalci so poleg tega opozorili, da zdravniška poročila kažejo na zlorabe in mučenje 17 od okoli 100 osumljencev, kolikor so jih pridržali v tem primeru.

Motiv za izginotje študentov ostaja neznanka, a neodvisni strokovnjaki menijo, da bi morale oblasti preiskati, ali niso bili morda tarča napada zato, ker so nevede ukradli avtobus, na katerem se je tihotapilo heroin.