Ivanka Trump Odkrito.si

Quincy Jones v postelji z Ivanko Trump?

Matijaš Jotić Svet24.si

FOTO: Starši pogrešajo 14-letnika: odšel od ...

Kristjan Gričnik Svet24.si

Je to trenutno najbolj popularen moški v ...

izsiljevanje, ponaredki Svet24.si

Je moja žena res na pornografskem posnetku? Kdo ...

Gigi Hadid Najstnica.si

'Vintage' sestri Hadid

peter prevc, Mina Lavtižar Njena.si

To je o nosečnosti povedal Peter Prevc

SEVE IN MILAN Njena.si

Milan slavil zmago na sodišču, Severine ni bilo ...

Svet

Nemško sodišče: Facebook uporabnikov ne sme siliti, da se prijavljajo s svojim imenom

Deli na:
Nemško sodišče: Facebook uporabnikov ne sme siliti, da se prijavljajo s svojim imenom

Foto: Profimedia - Facebook.

Deželno sodišče je Berlinu je dvčeraj anes razsodilo, da mora Facebook v Nemčiji spremeniti svoje storitve in uporabnikov Facebooka ne sme več siliti v to, da se prijavljajo z resničnim imenom.

Facebook je tožilo nemško Združenje potrošnikov (Vzbv). Sodba še ni pravnomočna. Facebook je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

"Facebook skriva avtomatsko nastavljene nastavitve, ki niso prijazne do zasebnosti, in ne zagotavlja zadovoljivih informacij, ko se uporabnik registrira," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP utemeljil pravni strokovnjak Vzbv Heiko Dünkel.

Sodišče je med drugim razsodilo, da je pet različnih nastavitev zasebnosti nezakonitih, vključno z izmenjavo podatka o lokaciji med sogovorniki ali da so profili uporabnikov na voljo tudi zunanjim iskalnikom. Prav tako je za sodišče neveljavnih osem členov Facebookovih pogojev uporabe, med drugim tisto, ki od uporabnika zahteva, da na družbenem omrežju objavi svoje pravo ime.

V skladu z nemško zakonodajo lahko podjetja hranijo osebne podatke izključno s privoljenjem posameznika. Facebook ima številne nastavitve avtomatično vklopljene, uporabnikov pa ne seznani o tem, kako uporablja njihove podatke. Zavrnilo pa je mnenje Vzbv, da je zavajajoče geslo Facebooka, ki se glasi, da je Facebook zastonj in vedno bo. Vzbv je namreč menil, da uporabniki že plačujejo z dostopom do svojih podatkov.

Facebook je v odzivu opozoril, da so se izdelki in usmeritve Facebooka od začetka sodnega postopka leta 2015 zelo spremenili, za letos pa so predvidene še dodatne spremembe, kar zadeva pogojev poslovanja in smernice varstva podatkov. Prav tako so napovedali pritožbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V primeru, da Facebook v Nemčiji ne bo spremenil svojih pogojev, mu grozi po navedbah AFP globa do 250.000 evrov.

Nemčija je glavni trg Facebooka v Evropi. Od približno 80 milijonov Nemcev jih je na Facebooku registriranih 30 milijonov. Od tega Facebook uporablja vsak dan 23 milijonov Nemcev.