državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški zdravniki krivijo Lufthanso za strmoglavljenje letala Germanwings

Deli na:
Nemški zdravniki krivijo Lufthanso za strmoglavljenje letala Germanwings

Foto: Facebook

Predsednik nemške zdravniške zbornice Frank Ulrich Montgomery je danes kritiziral tako nemško letalsko družbo Lufthansa in za letalski promet pristojne organe, ker da niso preprečili lanskega namernega strmoglavljenja letala družbe Germanwings, saj so pilotu, ki je trpel za hudo depresijo, dovolili leteti.

Andreas Lubitz je marca 2015 namerno strmoglavil letalo Germanwingsa, ki je bilo na poti iz Barcelone v Düsseldorf, v francoskih Alpah, pri tem pa je v smrt potegnil še ostalih 149 ljudi na krovu.

Preiskovalci so kasneje odkrili, da je imel pilot zgodovino depresije in samomorilskih nagnjenj ter da je Lufthansa, ki je matična družba Germanwingsa, vedela za njegovo duševno zdravstveno stanje.

Šef nemške zdravniške zbornice je v četrtek zvečer objavljenem prispevku za časnik Hamburger Abendblatt okrivil Lufthanso in nemške letalske oblasti, ker niso strožje preverjali pilote, ki so imeli psihološke težave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot zdravnikom se nam zdi grozljivo, da sta tako zvezni urad za letalski promet in Lufthansa vedela, da ima ta pilot zgodovino hude depresije, a kljub temu ni bil podvržen posebnemu preverjanju," je zapisal Montgomery.

Ob tem je Montgomery zatrdil, da Lufthansa ni opravila svojih obveznosti kot delodajalec, urad pa ni opravil svoje naloge letalskega nadzornika. Tako družba kot urad bi morala zahtevati pogostejše preverjanje tovrstnih pilotov. Po njegovi oceni samo en pregled na leto v takšnih primerih ne zadošča.

Montgomery je izpostavil še pomanjkljivosti zdravstvenega nadzora, ki se osredotoča predvsem na fizične rezultate in laboratorijske teste ter zanemarja psihološke preglede.

Svojci žrtev strmoglavljenja so vložili tožbe zoper letalsko šolo v lasti Lufthanse, ki je izurila Lubitza, ker da mu nikoli ne bi smela dovoliti leteti.