mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški vojski se zaradi desničarskih teroristov obetajo reforme

Deli na:
Nemški vojski se zaradi desničarskih teroristov obetajo reforme

Foto: Reuters

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je kot odgovor na afero s terorističnimi osumljenci v vrstah bundeswehra napovedala obsežno reformo vojske.

Na izredni seji parlamentarnega odbora za obrambo je včeraj tako napovedala prevetritev vodstvenih položajev, disciplinskih pravil in politične izobrazbe vojakov.

Prevetrili naj bi tudi smernice, ki določajo, kako se nemška vojska sooča z zgodovinsko, vojaško tradicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vojska potrebuje pogled v notranjost, na vodstvo in vrednote," je pred parlamentarnih odborom dejala ministrica. Dodala je, da so vrednote temelj nemške vojske. Napovedala je tudi, da bodo vojake, vse do najnižjega ranga, povprašali po težavah, da bi tako dobili jasen pogled na stanje, nato pa tudi pripravili katalog ukrepov.

"To je dolga pot, ki jo želimo opraviti skupaj. A je prava pot," je še dejala Ursula von der Leyen. Po njenih besedah gre za "obsežen proces, od nabornikov do generalov, od referentov do ministrice".



Ministričina napoved reforme nemške vojske prihaja dan potem, ko so na jugozahodu Nemčije aretirali Maximilliana T., še enega vojaka, ki je osumljen sodelovanja pri pripravi desničarskih terorističnih napadov. 27-letni Maximilian T. naj bi načrtoval teroristični napad skupaj z vojakom Francom A. in njegovim prijateljem Mathiasom F., ki so ju aretirali konec aprila.

Vsi trije naj bi načrtovali atentate na vidnejše politike in ljudi, odgovornost za napad pa naj bi pripisali beguncem. Med potencialnimi tarčami sta bila med drugim nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck in pravosodni minister Heiko Maas.

Po aretacijah so se na ministrico vsuli očitki iz celotne nemške politike, ker ni zaznala in sistematično izkoreninila desničarskega ekstremizma v vrstah nemške vojske. Njenega odstopa doslej ni zahteval še nihče, še navaja dpa.

Kot je pokazala nedavna javnomnenjska raziskava, večina Nemcev soodgovornost za afero pripisuje obrambni ministrici. 52 odstotkov vprašanih je tako menilo, da ministrica ni storila dovolj za reševanje težav znotraj vojske, 45 odstotkov jih menilo, da ima nemška vojska temeljno težavo z desnim ekstremizmom.