Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški socialdemokrati upajo z volilnim programom ustaviti upadanje podpore

Deli na:
Nemški socialdemokrati upajo z volilnim programom ustaviti upadanje podpore

Foto: Profimedia

Nemški socialdemokrati (SPD) bodo danes na izrednem kongresu v Dortmundu določili smernice za nemške parlamentarne volitve.

Na zadnjem kongresu stranke marca v Berlinu je bil Martin Schulz soglasno izvoljen za predsednika stranke in kanclerskega kandidata, zadnjih nekaj tednov pa se resno bori s padanjem podpore, ki mu jo kažejo ankete.

Schulz je v ponedeljek predstavil svoje davčne načrte, v okviru katerih bi rad razbremenil nižji in srednji razred in kot ocenjujejo nemški mediji, gre SPD z načrti v pravo smer.

Načrti so poželi tudi nekaj kritike, predvsem s strani podmladka stranke, ki zagovarja, da bi morala biti v volilnem programu tudi uvedba davka na premoženje. Vendar se s podmladkom ne strinja veliko članov stranke, je razvidno iz raziskave nemške tiskovne agencije dpa pred kongresom, ki je bila objavljena v petek.


Več predsednikov deželnih podružnic stranke podpira Schulzev načrt. Po njihovem mnenju davek na premoženje ne sodi v volilni program, saj ga je težko uveljaviti v praksi, vendar verjamejo, da ga bodo lahko vpeljali čez čas.

Za socialdemokrate so davčni načrti ena od vodilnih tem, vendar obstajajo še vedno nejasnosti. Tudi veliko drugih vprašanj glede volilnega programa SPD ostaja še odprtih, piše nemški časnik Die Welt.

SPD pa nima težav le z oblikovanjem smernic pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, ampak tudi z vse slabšo podporo, piše nemški časnik Tagesspiegel.

Socialdemokrati bi namreč po zadnjih napovedih javnomnenjskih raziskav, ki jih je v petek objavil nemški ZDF, dobili le 25 odstotkov glasov. Zmagali pa bi krščanski demokrati (CDU/CSU) z 39 odstotki glasov. Večina vprašanih si želi, da bi nemška kanclerka in predsednica CDU Angela Merkel ostala na tem položaju (58 odstotkov), Schulza pa si na vrhu nemške vlade želi 31 odstotkov vprašanih.