Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški salafist želel policiste zvabiti v past in jih razstreliti

Deli na:
Nemški salafist želel policiste zvabiti v past in jih razstreliti

Foto: Reuters

26-letnik nemški državljan in aktiven pripadnik izjemno konservativne salafistične ločine islama je priznal, da je želel policiste ali vojake vreči v zrak.

V nemški zvezni deželi Spodnja Saška je policija v sredo aretirala 26-letnega pripadnika salafistične ločine islama, ki je načrtoval napad na policiste oz. vojake z doma narejenim eksplozivnim telesom. Pri preiskavi stanovanja so policisti našli kemikalije in druge pripomočke za izdelavo bombe, 26-letnik pa je načrtovanje napada tudi priznal.

Po priznanju so ga aretirali zaradi "priprave hujšega nasilnega dejanja, uperjenega proti državnim varnostnim organom", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

26-letnik nemški državljan iz mesta Northeim, ki je bil aktiven pripadnik izjemno konservativne salafistične ločine islama, je namreč med zaslišanjem po preiskavi stanovanja priznal, da je želel pripadnike policijskih oz. vojaških sil zvabiti v past in nato sprožiti doma narejeno eksplozivno telo.


Od srede je tako zato zaprt v Göttingenu, kjer je pred dvema tednoma policija v obsežni operaciji aretirala Alžirca in Nigerijca, ki ju prav tako sumijo načrtovanja islamističnega napada.

Oblasti proti 27-letnemu Alžircu in 22-letnemu Nigerijcu niso sprožile kazenskega postopka, ker konkretnih dejanj v smeri napada še nista storila. So pa za oba sprejeli sklep o izgonu iz države. Oba sta se na sklep že pritožila, zato ostajata do odločitve zveznega upravnega sodišča v priporu.

Nemčija je bila v zadnjem času tarča več napadov, za katere je odgovornost prevzela skrajna Islamska država. Najhujši je bil 19. decembra lani, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal med stojnice berlinskega božičnega sejma in ubil 12 ljudi.

Nemške varnostne službe naj bi sicer vedele za okoli 550 islamistov, ki so potencialno nevarni in bi lahko izvedli napad.