Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški predsednik Steinmeier skuša preprečiti predčasne volitve

Deli na:
Nemški predsednik Steinmeier skuša preprečiti predčasne volitve

Frank-Walter Steinmeier, predsednik Nemčije Letna plača: 204.000 evrov - Foto: Reuters

V Nemčiji bodo po propadu koalicijskih pogajanj o oblikovanju jamajške koalicije danes nadaljevali iskanje rešitve za izhod iz politične krize.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier naj bi danes začel pogovore s predsedniki strank, med prvimi bo predvidoma predsednik Zelenih Cem Özdemir.

V Nemčiji so v nedeljo ponoči propadli uvodni pogovori o sestavi vladajoče koalicije med konservativno unijo (CDU/CSU), liberalci (FDP) in Zelenimi, potem ko so liberalci nepričakovano zapustili pogovore.

Nemški predsednik je v ponedeljek po srečanju s kanclerko Angelo Merkel dejal, da zaenkrat ne bo razpisal predčasnih parlamentarnih volitev in da bo skušal doseči oblikovanje koalicije v pogovorih s strankami.

Özdemir je v ponedeljek sporočil, da ga je Steinmeier danes povabil na srečanje. Predvidoma se bodo v prihodnjih dneh zvrstili še vodje preostalih strank, ki so sodelovale na koalicijskih pogovorih, ter vodje drugih, "ki so sposobne oblikovati koalicijo". Ne da bi omenil ime stranke, je s tem ciljal na socialdemokrate (SPD), ki so sicer v ponedeljek znova zavrnili možnost oblikovanje velike koalicije.

Merklova in več strank je v ponedeljek med drugim izrazilo nasprotovanje manjšinski vladi ter da bi v tem primeru raje imeli predčasne volitve.

Medtem pa se bodo v Berlinu danes drugič po parlamentarnih volitvah 24. septembra sestali poslanci in poslanke, ki najverjetneje v razpravah ne bodo mogli obiti propada koalicijskih pogajanj.