GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški predsednik Steinmeier "otipava" stranke: vendarle koalicija ali nove volitve?

Deli na:
Nemški predsednik Steinmeier "otipava" stranke: vendarle koalicija ali nove volitve?

61-letnik je prejel 931 od 1239 veljavnih glasov članov zvezne volilne skupščine. - Foto: Reuters

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se bo prihodnji teden sestal tudi z vodjami poslanskih skupin Alternative za Nemčijo (AfD) in Levice, so včeraj sporočili iz urada predsednika.

Ta teden bo opravil pogovore z vodjami strank, ki so sposobne oblikovati koalicijo, včeraj se je sestal s predsednikom krščansko-socialne unije Horstom Seehoferjem.

Steinmeierjeva tiskovna predstavnica je včeraj pojasnila, da se bo predsednik ta teden sestal z vodji strank, "ki lahko pokažejo dovolj velik presek v političnem programu za oblikovanje vlade". Prihodnji teden se bo srečal z vodji poslanskih skupin vseh strank v nemškem parlamentu, da si ustvari pregled glede razmer v politiki in parlamentu, povzema sporočilo za javnost nemški tednik Der Spiegel.

Nemški predsednik se namerava sestati še s predsedniki parlamenta, zveznega sveta in ustavnega sodišča ter ustavnimi strokovnjaki. Po tem bo sprejel odločitev, ali bo Nemčiji vlada manjšinska vlada ali bodo razpisali predčasne parlamentarne volitve.

Steinmeier je začel pogovore z vodji strank v ponedeljek, ko se je po propadu koalicijskih pogajanj najprej sestal s predsednico krščansko-demokratske unije (CDU) Angelo Merkel, v torek so sledili vodji Zelenih Simone Peter in Cem Özdemir ter predsednik liberalcev (FDP) Christian Lindner. Zadnji iz propadle jamajške četverice je včeraj v predsedniško palačo prispel Seehofer. Vsebina pogovorov bo najverjetneje ostala skrita, saj so pogovori zaupne narave.



V četrtek ima Steinmeier v palači napovedana dva gosta, strankarskega kolega, predsednika socialdemokratov (SPD) Martina Schulza ter predsednika bundestaga Wolfganga Schäubla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

SPD je še edina kandidatka, s katero bi lahko unija CDU/CSU v parlamentu imela večino, vendar socialdemokrati vztrajno zavračajo možnost ponovnega oblikovanja velike koalicije. To je v ponedeljek ponovno dejal Schulz, ob tem pa dodal, da podpirajo predčasne volitve. Kljub temu se je ton v stranki v zadnjih 48 urah spremenil. Med drugim je namestnik vodje SPD Ralf Stegner dejal, da bi bili pripravljeni podpreti manjšinsko vlado pod vodstvom unije.

Kot ocenjuje dpa, so v stranki kritični do Schulza, češ da se je prehitro navdušil nad predčasnimi volitvami. Več poslancev namreč ne želi tvegati, da bi izgubili svoj sedež v parlamentu. Ob tem je Stegner še pozval, naj bodo socialdemokrati bolj zvesti Schulzu in naj ga ne napadajo.

Schulz je včeraj zagotovil, da se SPD zaveda svoje odgovornosti, hkrati pa pozdravil odločitev Steinmeierja, da preuči razmere. "Prepričan sem, da se bo v prihodnjih dneh in tednih našla dobra rešitev za našo državo," je dejal. Časnik Die Welt ocenjuje, da je želel z izjavo tudi pomiriti vzdušje v stranki.