nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški obveščevalci: Kremeljski hekerji so napadli nemška podjetja in celo parlament

Deli na:
Nemški obveščevalci: Kremeljski hekerji so napadli nemška podjetja in celo parlament

Foto: iStock

Nemška notranja obveščevalna služba BfV je včeraj sporočila, da imajo dokaze, da Rusija stoji za vrsto kibernetskih napadov v Nemčiji, tudi za lanskim na nemški parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutno ena najbolj aktivnih in agresivnih kampanj je Sofacy/APT 28, ki je računalnike okužila s trojanskimi virusi, so sporočili in dodali, da obstajajo dokazi o ruskem državnem nadzoru operacije.

Cilj kampanje Sofacy je sicer kraja podatkov, druga kampanja z imenom Sandworm pa je bila prav tako namenjena sabotiranju informacijske tehnologije, je sporočil BfV v izjavi.

Ob vladnih institucijah so bile tarča napadov tudi telekomunikacijska podjetja, dobavitelji električne energije, univerze ter druge izobraževalne ustanove.

Vodja agencije Hans-Georg Maassen je ob tem pojasnil, da so kampanje, ki jih je odkrila BfV, praviloma namenjene zbiranju podatkov, torej vohunjenju, da pa so ruske obveščevalne službe pokazale pripravljenost tudi na izvedbo sabotaž.

"Kibernetski napadi ruskih obveščevalnih služb so del operacij mednarodnih razsežnosti, s katerimi skušajo pridobiti strateške informacije. Nekatere od teh operacij bi lahko znova zagnali v obdobju od sedem do enajst let," je še navedla BfV.

Kibernetski napad, ki je bil izveden lansko pomlad v okviru kampanje Sofacy na spodnji dom nemškega parlamenta, naj bi po poročanju medijev prizadel tudi računalnik v uradu nemške kanclerke Angele Merkel.