cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški minister: Prihod mladoletnih beguncev lahko predstavlja nevarnost

Deli na:
Nemški minister: Prihod mladoletnih beguncev lahko predstavlja nevarnost

Foto: Getty Images

Napadalec, ki je v ponedeljek na vlaku v Würzburgu ranil pet ljudi, je bil osamljeni storilec, ki se je ob propagandi Islamske države čutil podžganega, je včeraj izjavil nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Videoposnetek, v katerem napadalec pravi, da je borec IS, ne vsebuje nobenih namigov, da je deloval po ukazu IS, je dodal minister.

De Maiziere se je oglasil, potem ko je okoli identitete in motiva najstnika, ki je napad v ponedeljek zvečer izvedel z nožem in sekiro, policija pa ga je nato ubila, zavladala zmeda.

Privrženci Islamske države so v torek objavili videoposnetek, na katerem 17-letni napadalec pravi, da je borec IS, in napoveduje napad v Nemčiji.

Nemško notranje ministrstvo je potrdilo pristnost posnetka in sporočilo, da je več prič potrdilo, da je bil posnet v Nemčiji. Je pa nato De Maiziere poudaril, da ni nobenih dokazov, da je mladenič prejel neposredna navodila skrajne skupine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Morda gre za primer sivine med norim besnenjem in terorističnim dejanjem," je na novinarski konferenci v Berlinu še povedal notranji minister.

Nemški mediji so včeraj poročali tudi, da je bil storilec, ki je bil na Bavarskem registriran kot prosilec za azil iz Afganistana, dejansko iz Pakistana in da je morda poneveril svojo identiteto, da bi si izboljšal možnosti za pridobitev dovoljenja za bivanje.

Dokumenti, ki so jih našli v najstnikovi sobi pri njegovi rejniški družini, kažejo, da je imel pakistansko državljanstvo, je podobno poročala nemška javna televizija ZDF, sklicujoč se na varnostne vire. V njegovi sobi so našli tudi na roke naslikano zastavo IS in pisanja v paštunskem jeziku - vključno s poslovilnim pismom očetu in besedilom, ki muslimane poziva, naj se oborožijo.

"Obstajajo indici, po katerih ne gre za Afganistanca, temveč za Pakistanca, a to je treba prepustiti preiskavi," je v zvezi s tem ocenil De Maiziere. Dodal je, da Paštuni živijo tako v Afganistanu kot v Pakistanu, hkrati pa naštel nekaj stvari, ki naj bi bolj kazale na mladeničevo afganistansko narodnost.

Med njimi dejstvo, da so napadalca malo pred njegovim krvavim dejanjem obvestili o smrti prijatelja iz Afganistana. To bi lahko bil "sprožilni dejavnik", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še ocenil minister.

De Maiziere je dejal še, da lahko prihod mladoletnih beguncev predstavlja nevarnost, ker so mladi ljudje bolj nagnjeni k travmi. Nevarnost je tudi v tem, ker njihov prihod ustvarja "vakuum", ki vodi k velikemu dotoku njihovih svojcev, je dodal minister.

Ob tem je poudaril, da so se prizadevanja za zmanjšanje dotoka beguncev v Nemčijo, vključno z zatiranjem tihotapcev ljudi in zaprtjem balkanske begunske poti, izkazala za pravilna. Manjša populacija beguncev bo namreč po njegovih besedah omogočila boljši nadzor nad tistimi, ki so nagnjeni k radikalizaciji.

De Meiziere je včeraj govoril tudi o protiterorističnih ukrepih, ki so jih nemške oblasti uvedle v minulih mesecih. Kot je dejal, so varnostne sile preprečile 11 terorističnih napadov, deset med njimi na nemških tleh.

Nemčija je lani sprejela 1,1 milijona prišlekov, večino iz konfliktnih območij, kot so Sirija, Afganistan in Irak. Skoraj 15.000 med njimi je bilo mladoletnikov, ki so v Evropo pripotovali brez staršev oz. skrbnikov.

Po ponedeljkovem napadu sta dva izmed petih ranjenih, gre za kitajska turista, še vedno v kritičnem stanju.