profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Deli na:
Nemški minister o Erdoganovem zmerjanju z nacisti: "Smešno in absurdno, da je kar težko poslušati"

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. - Foto: Profimedia

Gabriel pravi, da Evropa na Erdoganove žalitve ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabrel je turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil, da skuša s protievropsko retoriko zgolj pridobivati politične točke pred aprilskim referendumom o ustavnih spremembah. Odnosi med Berlinom in Ankaro so se sicer v zadnjem času močno zaostrili.

Erdogan je nemške in nizozemske oblasti, ki so preprečile nastope turških ministrov na shodih v podporo referendumu, večkrat primerjal z nacisti. To je v Haagu in Berlinu povzročilo ogorčenje, turške oblasti pa je k umiritvi strasti pozval tudi Bruselj.

Gabriel je v včeraj objavljenem intervjuju za nemški tednik Der Spiegel dejal, da Evropa ne sme odgovarjati z enako retoriko, saj je to zgolj voda na mlin Erdoganu. "Potrebuje nasprotnika za referendumsko kampanjo: ponižana Turčija in aroganten Zahod," je poudaril Gabriel. "Kar je bilo izrečeno v zadnjih dneh, je tako smešno in absurdno, da je kar težko poslušati," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja nemške diplomacije je branil tudi odločitve o prepovedi zborovanj, namenjenih nabiranju glasov med Turki v Nemčiji. "Kdor prestopa meje, ne more pričakovati, da bo lahko svoje politične ideje širil v naši državi," je še dejal Gabriel. "Mi lahko Nemčijo in nemško politiko kritiziramo še ostreje, a obstajajo meje v okviru naših zakonov," je pojasnil.