Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški ekonomisti v primeru brexita svarijo pred domino učinkom

Deli na:
Nemški ekonomisti v primeru brexita svarijo pred domino učinkom

Foto: Getty Images

Če bodo Britanci na referendumu 23. junija izglasovali izstop Velike Britanije iz EU, bi lahko to druge države članice pripravilo do razmisleka o lastnem izstopu in povezave, svari nemški inštitut za ekonomske raziskave (DIW).

"Velika Britanija bi lahko bila prva domina," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril vodja inštituta Marcel Fratzscher. Podoben referendum v Italiji in Franciji bi imel lahko za posledico veliko večjo in nevarnejšo negotovost kot brexit, je menil.

Brexit bo imel za posledico višje obrestne mere, ki bodo zavrle naložbe. "To bo privedlo tudi do turbulenc na finančnih trgih, ki bodo postali zelo nestabilni," je dejal Fratzscher in dodal, da bosta v tem primeru britanski funt, verjetno pa tudi evro, izgubila vrednost, to pa lahko privede do gospodarske negotovosti.

"In potem bomo imeli še en mehanizem, ki bo na koncu Evropo in tudi Nemčijo pripeljal v novo recesijo, tako kot v času globalne finančne krize v letih 2008 in 2009. Zato bomo tudi mi v Nemčiji plačali visoko ceno brexita," je še pripomnil.

Gospodarski raziskovalec meni, da Velika Britanija ne bi smela razmišljati, da bo imela v primeru brexita gospodarske koristi. "Manj kapitala bo šlo v Veliko Britanijo, podjetja se bodo raje obrnila drugam. Naložbe, inovacije, produktivnost se bodo zmanjšali in z njimi na dolgi rok tudi delovna mesta. Rast in blaginja bosta manjši," je še povedal Fratscher.

Obenem je poudaril potrebo po reformah v EU, med drugim z vzpostavitvijo fiskalne unije z evropskim finančnim ministrom ter večjo demokracijo, kot je neposredne volitve Evropske komisije in krepitev Evropskega parlamenta.