Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški bundestag simbolično podprl obrezovanje dečkov

Deli na:
Nemški bundestag simbolično podprl obrezovanje dečkov

Foto: Arhiv Reporterja

Nemški bundestag je v četrtek s simbolično izjavo podprl legalizacijo verskega obrezovanja dečkov. Hkrati je parlament vladi naložil, da do jeseni pripravi ustrezno zakonodajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S simbolno izjavo parlamenta, ki nima nobenega pravno zavezujočega učinka, naj bi pomirili strasti v burni razpravi, ki je zajela Nemčijo po nedavni odločitvi nemškega sodišča, da je obrezovanje moč enačiti s telesno poškodbo.

Sodišče v Kölnu je pred tremi tedni sprožilo val protestov po vsej državi, ko je obrezovanje mladoletnika ovrednotilo kot telesno poškodbo. Tako v islamu kot pri judih obrezovanje dečkov predstavlja pomemben obred z dolgoletno tradicijo.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je v odzivu pozdravil hiter odziv parlamenta. Po njegovih besedah ne bi bilo primerno, če državljanom v Nemčiji ne bi omogočili obrezovanja iz verskih razlogov. Opozicijski socialdemokrati so ob tem sicer opozorili, da bi lahko brez ustrezne pravne podlage prišlo do obrezovanj na črno ali celo do "obrezovalnega turizma".

Izjavi je najbolj nasprotovala Leva stranka, ki se je zavzela za prepoved obrezovanja do 14. leta, le deloma pa so izjavo podprli nemški Zeleni.

V zadnji javnomnenjski raziskavi se je skoraj polovica vprašanih Nemcev zavzela za prepoved obrezovanja. 45 odstotkov jih je menilo, da bi morali končati več stoletij staro tradicijo, 42 jih je bilo proti prepovedi, 13 odstotkov pa ni imelo svojega stališča, še poroča dpa.