benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Odkrito.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

Finalisti Eme Svet24.si

Nepričakovano slovo Tanje in ManuElle in dvojno ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

milijonar Njena.si

Se še spomnite Revnega milijonarja?

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Svet

Nemška SPD na kongresu o začetku pogovorov z Merklovo

Deli na:
Nemška SPD na kongresu o začetku pogovorov z Merklovo

Foto: Reuters - Martin Schulz

Nemški socialdemokrati (SPD) se bodo danes zbrali na kongresu stranke, ki bo po napovedih tokrat še posebej buren.

Padla bo namreč odločitev, ali naj SPD začne pogovore o možnosti oblikovanja vladne koalicije s konservativno unijo kanclerke Angele Merkel. Ponovna t. i. velika koalicija je v članstvu stranke vse prej kot priljubljena.

Podmladek stranke Jusos je celo začel spletno peticijo proti veliki koaliciji, pod katero se je hitro podpisalo več kot 10.000 ljudi.

Tudi prvak SPD Martin Schulz je sprva odločno zavračal vsako možnost vstopa v še eno vlado z Merklovo na čelu, a si je nato po propadu pogovorov o t. i. jamajški koaliciji premislil in se je zdaj o tej možnosti pripravljen vsaj pogovarjati.

Predsedstvo SPD, ki je v ponedeljek podprlo začetek pogovorov in bo s tem predlogom tudi nastopilo na kongresu, izpostavlja predvsem dvoje: da gre za pogovore, katerih izid je odprt, tako da na mizi ostajajo vse možnosti, tudi podpora manjšinski vladi in nove volitve, ter da z odločitvijo o morebitnem vstopu v koalicijo ne nameravajo hiteti.

Obenem je vrh stranke opredelil nekaj "rdečih linij", ki da so nujen predpogoj za vstop v koalicijo. To so uvedba enotnega, t. i. državljanskega zdravstvenega zavarovanja in minimalne oziroma solidarnostne pokojnine za vse, brezplačno varstvo otrok in jasna odpoved zgornji meji za sprejem beguncev.

Odločanje o pogovorih z Merklovo ne bo edina točka tridnevnega kongresa. Potekale bodo namreč tudi volitve predsednika stranke, pri čemer se nov mandat skoraj zagotovo nasmiha Martinu Schulzu, saj ta še naprej uživa veliko podporo članstva.a