Jure Ličen s Sofio Svet24.si

Znani radijski voditelj je prvič postal očka

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška policija je vedela, da je Amri teroristična grožnja

Deli na:
Nemška policija je vedela, da je Amri teroristična grožnja

Foto: Twitter

Osumljenec za teroristični napad v Berlinu Anis Amri naj bi se želel pridružiti skrajni islamski skupini kot samomorilski napadalec.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je danes ob obisku v Afganistanu pozvala nemške vojake, naj se odločno borijo proti terorizmu, da "nas ne porazi terorizem". V Nemčiji so danes na meji z Belgijo in Nizozemsko začeli izvajati poostren nadzor.

Von der Leyenova je vojake nagovorila na božičnem sejmu v vojaškem oporišču v Mazar e Šarifu v Afganistanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vemo, da niti mir niti svoboda nista samoumevna," je povedala nemškim vojakom, ki jih je po ponedeljkovem napadu s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu pozvala k odločnemu boju proti terorizmu.

V zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je medtem policija poostrila nadzor na meji z Belgijo in Nizozemsko. V tej deželi so namreč danes med iskalno akcijo osumljenca za napad v Berlinu, Tunizijca Amisa Amrija, že preiskali nekaj lokacij, med drugim dom za begunce v Emmerichu in dve stanovanji v Dortmundu. Vendar ni prišlo do napredka v preiskavi.

Čeprav Amrija še niso našli, pa je poostren nadzor že obrodil sadove. Našli so namreč dva iskana kriminalca, ki pa nista povezana z napadom v Berlinu.


Sicer pa nemški mediji pišejo o novih dokazih in ozadju iskanega Tunizijca.

Poleg najdenega dovoljenja za prebivanje naj bi policija našla še Amrijeve prstne odtise, in sicer na voznikovih vratih tovornjaka in volanu.

Kot piše nemški tednik Spiegel, naj bi varnostne sile že pred meseci dobile namige o tem, da se je Amri želel pridružiti skrajni islamski skupini kot samomorilski napadalec. Vendar do aretacije ni prišlo, saj so bili telefonski in spletni pogovori preveč zapleteni, da bi lahko obveljali kot dokazno gradivo.

Kot piše dpa, je policija Amrija spremljala vse od marca do septembra, označili so ga za grožnjo. Policija pod tem izrazom med drugim razume radikalne muslimane, ki so sposobni hujših kaznivih dejanj. Od decembra dalje pa ga niso več mogli izslediti.

Nemško protiteroristično sodišče je v sredo izdalo tiralico za njim, v kateri so navedli, da je lahko "nevaren in oborožen". Za informacije o 24-letnem Amriju so ponudili 100.000 evrov.

V Berlinu pa še vedno ni popolnoma jasno, kdo vse je med 12 žrtvami ponedeljkovega napada. Do sedaj je znano, da sta med žrtvami tudi 31-letna Italijanka in Izraelka, ki je bila na sejmu s svojim možem, ta pa je bil v napadu huje poškodovan.