Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Nemška dekleta so tu samo za seks!« je mladi Nemki razložil migrant

Deli na:
»Nemška dekleta so tu samo za seks!« je mladi Nemki razložil migrant

Foto: Getty Images

Po »nespodobnem povabilu« jo je začel otipavati, preden mu je pobegnila in poiskala pomoč policije - Zgodilo se je v Dortmundu in nadlegovalec ni bil sam, pravi policijsko poročilo -Še manj gre za osamljeni primer nadlegovanja žensk od priseljencev - Številni spolni napadi in nemogoč odnos velikega števila migrantov iz muslimanskih držav do žensk je privedel do ponekod že obveznih tečajev za predvsem moške prosilce za azil - Tam jim skušajo predstaviti evropske vrednote in norme.

Ženske v minikrilu vas ne pozivajo k otipavanju in nadlegovanju; poljubljanje na ulici je nekaj normalnega; pretepanje žensk je nesprejemljivo, ideja kupovanja žena je v Evropi nekaj nepredstavljivega; ženska ima pravico, da si izbere partnerja. To je samo nekaj stvari, ki jih na takih tečajih izvejo prosilci za azil. Ideja je, da bi seznanjanje z evropskimi vrednotami in sprejemljivim obnašanjem preprečilo morebitne incidente ob trčenju migrantov na posebnosti evropske kulture. Da bi jih torej odvrnili od ponovitve kölnskega novoletnega praznovanja, ko je množica mladih muslimanskih moških ropala, nadlegovala in celo posiljevala ženske. Če nič drugega, naj bi zalegla vsaj seznanitev z evropsko zakonodajo – nadlegovanje in otipavanje žensk je kaznivo. Če povzamemo najbolj izstopajoče sporočilo tečajev: »Ne posiljujte.«

Ko moški z ženskami ne ravnajo po »finsko«

Tečaji niso sveža pogruntavščina in tudi ne zgolj odziv na Köln. Zaskrbljenost zaradi porasta spolnih napadov migrantov na ženske je več vlad pripravila do tega, da so priseljencem, s poudarkom na moških, ponudili tako izobraževanje. Na Finskem so bili lani jeseni trije prosilci za azil obsojeni za posilstvo. Mladi iraški begunci so si novoletno praznovanje v Helsinkih popestrili z nadlegovanjem žensk, ki jim je morala na pomoč priskočiti policija. Seznanjanje azilantov s pravili obnašanja do žensk je nuja, so prepričani na Finskem.

Ob prepovedi nadlegovanja tečajniki izvedo še, da so ženske v Evropi drugačne, da imajo več pravic, pa koliko bolj liberalne so evropske države v primerjavi z afriškimi in azijskimi državami, od koder je večina prosilcev za azil. Ženska lahko gre zvečer sama ven v disko, lahko sama moškega prosi za ples in ga tudi zavrne, ples pa ni vabilo na seks. Pojasnilo, da se od moških pričakuje, da bodo v gospodinjstvu pomagali ženskam, menda izzove precej negodovanja med moškimi tečajniki, je poročala novinarka BBC, ki je v centru za azilante na Finskem spremljala en tak tečaj. Po drugi strani se ženske tečajnice vse pogosteje pritožujejo inštruktorici, da moški z njimi ne ravnajo po »finsko«.

Ne, to ni vabilo na seks

Na Norveškem imajo tečaje spolne izobrazbe za priseljence že več let, posebej aktualni pa so postali po novem letu in Kölnu. Danska, Belgija in druge države zdaj želijo slediti norveškemu zgledu in prejšnji teden so Norvežani na konferenci v Oslu prenašali svoje izkušnje mednarodnim delegatom, ki bi podobne tečaje radi uvedli tudi v svojih državah.

Namen tečajev je udeležencem pomagati razumeti razliko med prav in narobe, je decembra za New York Times razlagala Nina Machibya, upravnica centra v norveškem Sandnessu. Ameriški časnik je potrebo po tečajih predstavil s primerom Abduja Osmana Kelife, priseljenca z Afriškega roga, izgubljenega v Evropi in predvsem šokiranega nad drugačnimi normami obnašanja, oblačenja in odnosov med spoloma. Pomanjkljivo oblečene ženske, ki pijejo alkohol in se poljubljajo z moškimi – to so v njegovi domovini počele le prostitutke. Na Norveškem je drugače, so mu razložili na tečaju, ki se ga je udeležil še prostovoljno.

Tečajnikom pokažejo različne fotografije drzneje oblečenih žensk. Dekle v minikrilu, ki sedi z razprtimi nogami, ne vabi na seks, je primer navajal britanski Daily Mail. Prav tako vabilo ni poljub ali pristanek ženske, da moškega obišče na njegovem domu. Uporaba sile je nedopustna. Inštruktorji se s tečajniki tudi pogovarjajo o kulturnih razlikah in jim skušajo približati evropske vzorce vedenja. Homoseksualnost, mešane poroke med pripadniki različnih ver in pravice žensk so še teme, ki jih obdelajo na teh tečajih. Na Norveškem jih vodi podjetje Hero, ki upravlja okoli 40 odstotkov sprejemnih centrov za azilante v državi, uvedlo pa jih je po seriji posilstev, ki so jih na Norveškem v okolici mesta Stavanger zagrešili tujci. Identifikacija morebitnih problematičnih moških, preden zapustijo center in postanejo del družbe, je še ena dodatna korist tečajev, menijo Norvežani.

Slikanica za migrante

V drugih državah imajo svoje rešitve. V Avstriji so pripravili »vodič obnašanja« za migrante, v katerem je ob besedilu tudi z ilustracijami ponazorjeno sprejemljivo in nedovoljeno vedenje. Slika moškega, ki pretepa žensko, je denimo prečrtana, medtem ko je ob slikah parov, ki se poljubljajo, zelena kljukica, češ to je dovoljeno. Tudi homoseksualni parček dobi kljukico, prečrtana pa je slika moškega, ki pretepa otroka. Vodič še spodbuja olikanost, higieno, izobraževanje otrok in spoštovanje drugačnosti, poudarja enakopravnost moških in žensk, tako odraslih kot tudi otrok v šoli. Država je nad religijo, a obenem zagotavlja versko svobodo, še poučuje vodič migrante. Svojo različico vodiča bodo pred pustnim karnevalom razdelili tudi v švicarskem Luzernu, povod pa so kölnski novoletni napadi na ženske. V treh sprejemnih centrih v mestu je okoli 1800 prosilcev za azil in oblasti se bojijo, da bi v razposajenem vzdušju karnevala lahko prišlo do incidentov.