Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška CDU bi izgnala begunce, ki ne bi izpolnjevali svoje obveznosti

Deli na:
Nemška CDU bi izgnala begunce, ki ne bi izpolnjevali svoje obveznosti

Foto: Getty Images

Vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) so pripravili predlog za integracijo beguncev v družbo, ki prosilcem za azil v Nemčiji omogoča določene pravice, a jim nalaga tudi obveznosti. Za vse, ki svojih obveznosti ne bodo izpolnjevali, CDU predlaga vrnitev v domovino. V Nemčiji pa ne bi smel ostati nihče, ki nima pravice do mednarodne zaščite.

Glede na načrt CDU, predstavljen v ponedeljek, bodo begunci ob prvi registraciji prejeli "začetni paket", v katerem bosta s slikami in v njihovem maternem jeziku predstavljena nemška zakonodaja in sistem vrednot. Centri za registracijo beguncev bodo tudi ponujali osnovne tečaje nemščine.

Begunci se bodo lahko vpisali na nemške univerze, strokovni delavci pa bodo predstavili možnosti za zaposlitev tistih brez formalne izobrazbe.

CDU je tudi določila podrobnosti glede minimalnega plačila za delo beguncev, kar je bil v zadnjem času predmet spora med CDU in socialdemokrati (SPD). Glede na najnovejši predlog CDU bi lahko podjetja beguncem plačevala manj od minimalne plače - ta je trenutno 8,5 evra na uro - samo v primeru pripravništev.

CDU je v preteklosti predlagala nižje zneske za plačilo beguncem, a v SPD vztrajajo, da bi to povzročilo nepravično konkurenco in nezadovoljstvo med nemškimi državljani, ki opravljajo podobno delo.

Begunci, ki bodo zagrešili kazniva dejanja, bi se glede lahko zadrževali le na določenem območju, zanje pa bi lahko uvedli tudi hišni pripor, predlog še povzema nemški Deutsche Welle.