Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemcijo se hodijo v Sirijo borit proti Islamski državi

Deli na:
Nemcijo se hodijo v Sirijo borit proti Islamski državi

Foto: Reuters

V boj proti Islamski državi je samo iz Nemčije odšlo prek 200 ljudi, kar nekaj se jih je pridružilo tudi kurdskim pešmergam.

Iz Nemčije so v Sirijo in Irak, kjer so se pridružili kurdskim milicam v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS), odšli 204 ljudje, od katerih je bilo 69 nemških državljanov. Od prostovoljcev, ki so iz Nemčije odpotovali od leta 2013, sta se 102 vrnila, med njimi 43 Nemcev, je včeraj sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Uradni podatki ne vključujejo borcev, ki so se pridružili pešmergam, silam iraške avtonomne regije Kurdistan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije prostovoljci so bili medtem ubiti, eden od teh v turškem letalskem napadu na eno od sirskih vasi novembra lani. Ministrstvo je včeraj sporočilo, da okoliščine turškega napada niso znane. "Ni bilo priložnosti, da bi o njegovi smrti govorili s turško vlado," so zapisali.



Informacije je ministrstvo objavilo po zahtevi za uradno preiskavo, ki jo je vložila poslanka stranke Levica Ulla Jelpke. Ta je kritizirala ugotovitve, neuspeh Berlina v preiskavi smrti v turškem napadu pa je označila za "škandaloznega".

Nemška vlada je sicer opozorila pred potovanji na območja hudih spopadov v Siriji in Iraku. Borcem, ki se želijo pridružiti kurdskim silam, tega ne preprečujejo aktivno. Tistih, ki so se vrnili iz kurdskih vrst, medtem za razliko od tistih, ki so se vrnili z območij pod nadzorom islamistov, ne obravnavajo kot varnostno tveganje, je še zapisalo ministrstvo.

V Siriji se je sicer kurdskim silam pridružilo več sto tujih borcev, od katerih jih je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj 25, še navaja AFP.