nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčijo letos prostovoljno zapustilo 54.000 prosilcev za azil, večinoma z Balkana

Deli na:
Nemčijo letos prostovoljno zapustilo 54.000 prosilcev za azil, večinoma z Balkana

Foto: arhiv Reporterja

Nemčijo je letos prostovoljno zapustilo približno 54.000 prosilcev za azil, ki so se vrnili v domovino.

Za njih je država namenila približno 21,5 milijona evrov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavilo nemško notranje ministrstvo. Dodatnih 25.000 prosilcev so deportirali, 20.000 migrantov pa so zavrnili že na mejnih prehodih.

Številka se je v primerjavi z letom 2015 precej povečala. Takrat je Nemčijo prostovoljno zapustilo približno 35.500 prosilcev za azil.

Večino prosilcev za azil, ki so se odločili sprejeti denar in oditi v domovino, prihaja iz Zahodnega Balkana in že tako niso imeli veliko možnosti, da jim odobrijo prošnjo, navaja nemški časopis Süddeutscher Zeitung.

Letošnja številka je največja v zadnjih 16 letih. Večina prosilcev za azil pa se raje odloči za prostovoljni odhod kot deportacijo, saj jih v slednjem primeru doleti še sedemletna prepoved vstopa v Nemčijo.



Süddeutscher Zeitung še piše, da so letos deportirali približno 25.000 prosilcev za azil, medtem ko nemški medij Die Welt piše o številki 20.888.

Policija pa naj bi na nemških mejah do novembra približno 20.000 migrantom prepovedala vstop v Nemčijo, s tem pa se je številka povečala za več kot dvakrat, poroča lokalni časopis Neue Osnabrücker Zeitung, ki navaja nemško policijo.

Nemčija je v zadnjem letu poostrila zakone o prosilcih za azil. Sedaj sprejemajo le begunce, ki bežijo pred vojno ali so preganjani. Zato se migrantom iz Zahodnega Balkana le redko odobri prošnje za azil.

Nemčijo pa je letos prostovoljno zapustilo tudi skoraj 5000 prosilcev iz Iraka, na mejah pa naj bi med drugim zavrnili še begunce iz Afganistana, Sirije in Nigerije.