stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija uvaja cestnine za osebna vozila leta 2019

Deli na:
Nemčija uvaja cestnine za osebna vozila leta 2019

Nemška vlada kljub protestom sosednjih držav uresničuje načrte glede spornih cestnin.

Ministrski zbor je danes sprejel nekoliko spremenjen model cestnin za osebne avtomobile, ki bo po žepu udaril voznike iz tujine, nemškim voznikom pa se bo v zameno za plačilo cestnine znižal davek na motorna vozila.

Danes sprejeta rešitev upošteva kompromis, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. Bruselj bo tako dal zeleno luč za uvedbo cestnin, ki je predvidena leta 2019, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Za domače voznike avtomobilov ne prihajajo nove obremenitve. Kdor ima vozilo s posebej prijaznim motorjem euro 6, bo pod črto plačal celo manj kot doslej," je dejal Dobrindt.

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej okolju prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti 2,50, štiri, osem, 14, 20 ali 25 evrov, za dvomesečno pa sedem, 11, 18, 30, 40 ali 50 evrov. Vlada je torej za desetdnevno vinjeto sprejela rešitev s šestimi različnimi cenami in ne le tremi, kot je načrtovala sprva. Z novimi pravili morata soglašati še oba domova nemškega parlamenta.

Dobrindt pričakuje, da bo Nemčija uvedla cestnine za osebna vozila leta 2019. Po odštetju stroškov naj bi se z njimi vsako leto zbralo 524 milijonov evrov, ki jih bodo namenili za investicije v cestno infrastrukturo.

Nemškemu sistemu cestnin še posebej nasprotuje Avstrija, ker da diskriminira tujce. Na njeno pobudo so se prav danes v Bruslju zbrali predstavniki 11 držav, ki razpravljajo o tem, kako se odzvati na nemške načrte. Avstrijski minister za promet Jörg Leichtfried je omenil celo možnost tožbe na Evropskem sodišču.