Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija si prizadeva za vrnitev v Mosulu ujetih nemških džihadistk

Deli na:
Nemčija si prizadeva za vrnitev v Mosulu ujetih nemških džihadistk

Foto: Twitter

Nemške oblasti se zavzemajo za izročitev štirih pripadnic skrajne skupine Islamska država (IS), ki so jih 10. julija med osvobajanjem mesta Mosul zajeli pripadniki iraške vojske.

Vse štiri pripadnice IS po poročanju nemškega časnika Die Welt prihajajo iz treh nemških dežel - Saška, Baden-Württemberg in Severno Porenje-Vestfalija.

Nemške oblasti se trudijo, da bi iraške oblasti vse štiri ženske izročile Nemčiji. Trenutno dogovora o izročitvi še ni, se pa nemške oblasti z iraškimi pogovarjajo o možnostih sodelovanja med državama, je sporočila tiskovna predstavnica pravosodnega ministrstva.

Trenutno se v priporu v iraški prestolnici Bagdad nahajajo 16-letna Linda Wenzel iz Saške, Maročanka in njena hčerka iz dežele Baden-Württemberg ter ženska, ki je bila rojena v Čečeniji in je nazadnje prebivala v Detmoldu v deželi Porenje-Vestfalija. Vse štiri imajo nemško državljanstvo.

16-letna Linda Wenzel je izginila pred letom dni, potem ko je bila pred tem preko spleta v stiku s pripadniki IS ter se je spreobrnila v islamsko vero. Odločitev o pridružitvi k IS naj bi obžalovala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vse štiri domnevne islamistke so v priporu obiskali predstavniki nemškega veleposlaništva v Bagdadu. Nemško tožilstvo v mestu Karlsruhe je že sprožilo preiskavo zaradi suma članstva štirih žensk v teroristični organizaciji.

Po navedbah nemškega kriminalnega urada je lani iz Nemčijo na bojišča Sirije in Iraka odpotovalo okoli 940 nemških državljanov.