Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija s strožjim nadzorom skrajnih islamistov, ki ogrožajo varnost

Deli na:
Nemčija s strožjim nadzorom skrajnih islamistov, ki ogrožajo varnost

Foto: Getty Images

Nemčija bo po napadu v Berlinu poostrila protiteroristično zakonodajo - hitrejše deportacije in nadzor skrajnežev, ki bi bili grožnja javni varnosti.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas in notranji minister Thomas de Maiziere sta včeraj v Berlinu napovedala nov sveženj strožjih ukrepov v zvezi z nadzorom, ki vključuje tudi zaporne kazni za skrajne islamiste, ki bi bili grožnja javni varnosti ter elektronske zapestnice za skrajneže v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med ukrepi, ki so odziv na decembrski napad s tovornjakom na božični tržnici v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi, so tudi pospešene deportacije ilegalnih migrantov.

"Pravna država, ki se zmore braniti, je najboljši odgovor na dejanja in sovraštvo teroristov," je poudaril Maas ob predstavitvi ukrepov.


Ob tem je napovedal, da bo Nemčija vršila "nujen pritisk", vključno s sankcijami v zvezi s pomočjo državam, ki ne sprejmejo vrnjenih državljanov, ki jim je Nemčija zavrnila prošnjo za azil. Z ukrepi "na vseh političnih področjih" pa bo Berlin vršil pritisk na države, ki niso odvisne od pomoči Nemčije.

Tunizijca Anisa Amrija, ki naj bi izvedel napad v Berlinu, so nemške oblasti nameravale deportirati, a ga niso mogle, saj iz Tunizije niso prejele potrebnih dokumentov.

V skladu s poostreno zakonodajo bo tudi omejeno gibanje prosilcev za azil, ki se predstavljajo pod lažnimi identitetami. Po napadu v Berlinu se je namreč izkazalo, da se je Amri predstavljal s kar 14 imeni.

Vlada kanclerke Angele Merkel se po valu beguncev, ki so lani prišli v Nemčijo, sooča s pozivi k hitrejšemu vračanju prosilcev za azil v njihove domovine. Pritiski na vlado so se še okrepili po poletnih napadih na Bavarskem ter vrsti izgredov, povezani s prosilci za azil v Nemčiji.