državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija po Kölnu ostreje proti posiljevalcem

Deli na:
Nemčija po Kölnu ostreje proti posiljevalcem

Foto: Getty Images

V Nemčiji naj bi bilo po novem lažje doseči kaznovanje posiljevalcev. Zvezna vlada v Berlinu je namreč danes potrdila predlog strožje kazenske zakonodaje glede spolnega nasilja, ki se nanaša tudi na tiste primere, ko se žrtev sicer ni fizično borila proti posiljevalcu in ta ni uporabil sile, vendar pa na spolni odnos ni pristala.

"Številnih primerov, v katerih žrtev spolnega dejanja pristane iz strahu ali se zaradi nepričakovanega posega ne upira, doslej ni bilo mogoče kazensko preganjati. Skrajni čas je, da se to spremeni," je ob tem poudaril nemški pravosodni minister Heiko Maas in predlog strožje zakonodaje označil kot "pomemben korak proti krepitvi spolne samoodločbe".

Po novem naj bi bila obsodba posiljevalca možna tudi takrat, ko se njegova žrtev ni fizično branila, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa. Po obstoječi zakonodaji je namreč mogoča le, če žrtev dokaže, da je spolni odnos ne le verbalno zavrnila, ampak se je tudi fizično upirala.

A vendarle tudi v prihodnje kaznovanje ne bo mogoče v vseh primerih, temveč ob predpostavki, da je napadalec žrtev presenetil in izkoristil njeno nedolžnost oz. poštenost. Druga možnost, da se posiljevalca kaznuje, je, da se je žrtev bala, da ji v primeru zavrnitve grozi še kaj občutno hujšega, npr. nadaljnje zlorabe v nasilnem odnosu.

Novo zakonodajo mora zdaj potrditi še nemški parlament. Spremembe je sicer vzpodbudilo dogajanje na silvestrovo v Kölnu, kjer je bilo na stotine žensk žrtev spolnega in drugega nasilja s strani moških tujega porekla. To ni le okrepilo razprave o priseljevanju v Nemčijo, ampak tudi o tem, da je treba žrtve spolnega nasilja bolje pravno zaščititi, saj so dokazni standardi zdaj previsoki.