ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija ima novega predsednika: Steinemeier prevzema položaj od Gaucka

Deli na:
Nemčija ima novega predsednika: Steinemeier prevzema položaj od Gaucka

Foto: Getty Images

Od danes ima Nemčija novega predsednika - na simbolični predaji dolžnosti na gradu Bellevue bo Frank-Walter Steinemeier položaj prevzel od Joachima Gaucka.

Spremembo na vrhu bo doživela tudi druga najmočnejša stranka v državi, socialdemokrati (SPD), katere vodenje bo na kongresu uradno prevzel Martin Schulz.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Schulz bo položaj prevzel od podkanclerja Sigmarja Gabriela. Na strankarskem kongresu v Berlinu bodo poleg tega Schulza imenovali za kanclerskega kandidata na parlamentarnih volitvah 24. septembra. Z menjavo na vrhu SPD upa, da ji bo uspelo končati obdobje vladanja kanclerke Angele Merkel in se po 12 letih vrniti na čelo vlade, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Schulz je bil od leta 1994 poslanec v Evropske parlamentu, od leta 2012 do letošnjega januarja pa je bil tudi njegov predsednik. Konec januarja so ga socialdemokrati izbrali za svojega kanclerskega kandidata. Od te odločitve je SPD v anketah bistveno pridobila na podpori in je trenutno skoraj izenačena s krščanskimi demokrati Merklove.



Nov položaj bo danes zasedel tudi Frank-Walter Steinemeier, ki bo od predhodnika Gaucka prevzel predsedniški položaj. Nekdanjega zunanjega ministra je zvezna volilna skupščina 12. februarja izvolila za 12. predsednika Zvezne republike Nemčije.

Gauck bo danes skupaj z življenjsko spremljevalko Danielo Schadt na gradu Bellevu sprejel svojega naslednika in njegovo soprogo Elke Büdenbender, nato pa po skodelici čaja grad zapustil. Tako kot Gauck tudi Steinemeier ne bo živel tam, temveč v vili v berlinskem predelu Dahlem.

Predsedniške dolžnosti bo Steinemeier opravljal od ponedeljka. V sredo bo prisegel pred obema domovoma parlamenta in v prvem večjem govoru kot predsednik predstavil težišča svoje politike v prihodnjih petih letih.