mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija dosegla dno v odnosih s Turčijo?

Deli na:
Nemčija dosegla dno v odnosih s Turčijo?

Foto: Reuters

Spodnji dom nemškega parlamenta bundestag je z veliko večino podprl umik nemških vojakov iz Natovega oporišča v turškem Incirliku.

Do tega je prišlo potem ko Turčija že več tednov zavrača obisk članov parlamentarnega odbora za obrambo v tej bazi. Okoli 260 nemških vojakov, ki sodelujejo v bojih proti skupini Islamska država (IS), se bo preselilo v Jordanijo.

Odločitev je podprlo 461 od skupno 569 nemških poslancev. Proti jih je bilo 85, 23 pa se jih je vzdržalo, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Pred tem so poslanci tudi zavrnili alternativni predlog Levice, da bi se vojaki zgolj umaknili iz Turčije, ne bi pa imenovali, kam.

"Z umikom iz Incirlika smo dosegli dno v naših odnosih s Turčijo," je odločitev bundestaga komentiral socialdemokratski poslanec Niels Annen. Gregor Gysi iz Levice pa je turško odločitev, da blokira obisk nemškim poslancev, označil za odkrito nasprotovanje, ki je moralo dobiti odgovor.


V Natovi bazi Incirliku je sicer nameščenih okoli 260 nemških vojakov, ki s šestimi izvidniškimi letali in "letečo cisterno" za polnjenje letal z gorivom med letom sodelujejo v bojih koalicije proti IS. Zdaj se bodo preselili v Jordanijo, kar je, kot izpostavlja tudi dpa, precedenčna poteza, saj kaka članica Nato prvič protestno umika svoje sile iz kake druge članice zavezništva in to na območje tretje države.

Napetosti med Nemčijo in Turčijo se vrstijo že dlje časa, do turške blokade že dogovorjenega obiska nemških poslancev v Incirliku pa je prišlo, ko je Nemčija odobrila azil več turškim vojakom in diplomatom, ki jih je uradna Ankara obtoževala sodelovanja v poskusu državnega udara lani poleti.

Sledilo je več diplomatskih poskusov sprave, a brez uspeha. Nemška vlada Angele Merkel se je zato odločila, da vojake iz Turčije umakne.

Kot navaja dpa, naj bi nemška letala Incirlik zapustila do konca junija. A pred premikom v Jordanijo bodo odšla še na servis v Nemčijo. V bazo v Jordaniji, kjer so sicer nameščene tudi sile več drugih članic Nata, naj bi nemški vojaki odšli avgusta ali septembra.