državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci želijo razčistiti, kakšen vpliv so imeli nacisti v povojni vladi

Deli na:
Nemci želijo razčistiti, kakšen vpliv so imeli nacisti v povojni vladi

Foto: Wikimedia

Nemška vlada je napovedala, da bo sprožila preiskavo morebitnega zgodovinskega vpliva nacizma na nemško povojno zvezno vlado in tudi na kanclerski urad.

Štiri milijone evrov vreden postopek bo dopolnil okoli 20 podobnih preiskav, ki so jih različne institucije že opravile v preteklosti.

Vlada želi s preiskavo, ki bo trajala do leta 2020, določiti vplive domnevnih povojnih nacističnih omrežij, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od štirih milijonov evrov bo milijon namenjen posebej preiskavi kanclerskega urada, pri čemer želijo ugotoviti, ali so bile med osebjem urada osebe, ki so prevzele oziroma nadaljevale nacistično ideologijo.

Kot je v izjavi pojasnilo nemško ministrstvo za kulturo, bodo analizirali tudi povojne politike rekrutiranja in "mentaliteto politične kulture".



Preiskava se bo med drugim osredotočila na vlogo Hansa Globkeja (foto), ki je med letoma 1953 in 1963 opravljal funkcijo vodje osebja ter bil tudi zaupnik nekdanjega zahodnonemškega kanclerja Konrada Adenauerja. Po navedbah časnika Der Spiegel je bil Globke odgovoren za pridobivanje osebja, ki je delalo v samem osrčju vlade.

Med drugo svetovno vojno je Globke delal kot višji državni uradnik notranjega ministrstva, sodeloval pa je tudi pri oblikovanju zakonov za nürnberške procese in tako imenovanega judovskega zakonika, ki je bil vsiljen Slovaški.

Preiskava bo prav tako preverila vpliv pravnih strokovnjakov, ki so položaje zasedali tako v času nacistične Nemčije kot po njej. Oktobra objavljeno vladno poročilo je razkrilo, da je bilo leta 1957 okoli 77 odstotkov vodstva pravosodnega ministrstva nekdanjih članov nacistične stranke.