Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci Trumpa svarijo, naj ne solira, ko gre za Rusijo

Deli na:
Nemci Trumpa svarijo, naj ne solira, ko gre za Rusijo

Ursula von der Leyen - Foto: Reuters

Če želimo doseči sobivanje z Rusijo, potem moramo "to doseči skupaj in ne dvostransko, mimo partnerjev," pravi nemška obrambna ministrica von der Leyen.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je včeraj ob začetku varnostne konference v Münchnu v neobičajno odločnem tonu ameriško administracijo Donalda Trumpa posvarila pred soliranjem, predvsem kar zadeva politiko do Rusije.

Zveza Nato je združba na temelju skupnih vrednot, kar pomeni, da imamo skupni interes ; če želimo doseči zanesljivo sobivanje z Rusijo, potem moramo "to doseči skupaj in ne dvostransko, mimo partnerjev," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob odprtju konference posvarila nemška ministrica za obrambo.

Kot je še dejala, mora boj proti islamističnemu terorizmu prav tako potekati skupno in ne sme postati "fronta proti islamu in muslimanom sama po sebi". "V nasprotnem primeru bomo samo še poglobiti jarke, iz katerih rasteta nasilje in terorizem," je še opozorila von der Leyenova.

Zavzela se je tudi, da je potrebno deliti bremena znotraj Nata. "Gre za načelo, da podpiramo drug drugega, brez kdaj in ampak," je še dejala in se zavzela za boljše načrtovanje in sodelovanje Evrope na področju obrambe. "Stabilna EU je prav tako v ameriškem interesu kot strnjen Nato," je dejala nemška obrambna ministrica.

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda je v govoru izpostavil, da je "temelj naše moči v naših transantlantskih vezeh". "Ne smemo jih nepremišljeno postavljati pod vprašaj. Zavedamo se, da se bodo posledice morebitne destabilizacije Evrope čutile na obeh straneh Atlantika," je dejal.


Ameriški obrambni sekretar Jim Mattis je v Münchnu poudaril, da je vez med Evropo in Ameriko "najmočnejši branik" pred nestabilnostjo in nasiljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še dejal Mattis, je prepričan, da bosta Evropa in ZDA okrepili partnerstvo in se zoperstavili tistim, ki napadajo nedolžne ljudi ali "naše demokratične proces in svoboščine".

Podobne kot nemške obrambne ministrice v Münchnu so bile tudi besede nemške kanclerke Angele Merkel včeraj v Berlinu, ko je na skupni novinarski konferenci s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem dejala, da Nato ni pomemben samo za Evropo, ampak tudi za ZDA.

"Mislim, da bi se morali zavedati skupnih vrednot Nata... In menim, da so ZDA postale močne tudi zaradi Nata in Nato je pomembna organizacija tudi za ZDA," je še dejala Merklova, ki bo imela v soboto govor na varnostni konferenci v Münchnu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je v Münchnu opozoril, da bi bilo napačno pričakovati, da se bodo apetiti Rusije omejili na Ukrajino. Spomnil je na izjavo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da "meje Rusije ne obstajajo". ZDA in EU je pozval, naj ne omilijo sankcij proti Rusiji, dokler se ne bo Rusija umaknila s Krima in iz Doneškega bazena.

Britanski zunanji minister Boris Johnson pa je državnike pozval, naj dajo Trumpu in njegovi administraciji možnost, da se dokaže. "Gre za nov stil vlade, vendar ne podcenjujte možnosti, da bo nov pristop dal rezultate," je dejal po poročanju AFP.

Letošnja Münchenska varnostna konference je osredinjena na zunanjo politiko nove ameriške administracije pod vodstvom Trumpa. Poleg tega bo okoli 30 predsednikov držav in premierjev ter okoli 80 zunanjih in obrambnih ministrov do nedelje govorilo o odnosih z Rusijo, vojni v Siriji in Ukrajini ter prihodnosti EU. Konference se iz Slovenije udeležujeta tudi predsednik republike Borut Pahor in obrambna ministrica Andreja Katič.