Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemci bodo septembra odločali o usodi Merklove

Deli na:
Nemci bodo septembra odločali o usodi Merklove

Foto: Reuters

Nemška vlada je danes potrdila predlog notranjega ministra Thomasa de Maiziera, da bodo parlamentarne volitve predvidoma 24. septembra.

Odločitev vlade mora zdaj potrditi še nemški predsednik Joachim Gauck, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Končno odločitev o terminu za parlamentarne volitve formalno sprejme nemški predsednik, ki pa običajno vedno potrdi predlog vlade.

Drugi možen predlog je bil 17. september. Vendar se na Bavarskem poletne počitnice končajo šele 10. septembra in zato so nemški mediji ocenjevali, da ta datum ni tako zelo ugoden. Sicer pa bo 24. septembra v Berlinu potekal tudi maraton.

Parlament v Nemčiji se voli vsake štiri leta, ta pa nato izvoli kanclerja. Kanclerka Angela Merkel se bo kot kandidatka Krščanskih demokratov (CDU) ponovno podala v boj za najvišje vladno mesto v Nemčiji. Še vedno pa ni jasno, kdo bo kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD), druge največje stranke v državi.

Nemški Zeleni pa so danes v Berlinu izvolili svoje vodilne predstavnike za parlamentarne volitve, in sicer vodjo poslanske skupine Zelenih v parlamentu Katrin Göring-Eckardt in vodjo stranke Cema Özdemirja.

Člani stranke so lahko izbirali med štirimi kandidati, a je bilo od začetka jasno, da bo Göring-Eckardtova ena od zmagovalk, saj je bila edina ženska.

Na zadnjih volitvah leta 2013 je podpora Zelenim precej padla, zbrali so le 8,4 odstotka glasov, sedaj pa ciljajo na dvomestno podporo, morda bodo celo ponovno del koalicije skupaj s CDU. Nazadnje so bili Zeleni v koaliciji leta 2005 s SPD.