pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji pravosodni minister ZDA pohvalil Snowdna, a pravi, da mu je treba vseeno soditi

Deli na:
Nekdanji pravosodni minister ZDA pohvalil Snowdna, a pravi, da mu je treba vseeno soditi

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder je v ponedeljek menil, da je žvižgač Edward Snowden z objavo informacij o programih nadzora ameriške vlade opravil koristno službo za javnost, ker je sprožil nacionalno debato o tem. Kljub temu pa Holder meni, da bi se moral Snowden vrniti v ZDA pred sodišče.

Nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost Snowden je leta 2013 začel objavljati informacije o delu ameriških obveščevalnih in varnostni agencij, pred tem pa je s Havajev pobegnil najprej v Hongkong in nato v Rusijo, kjer je dobil azil. Ameriška vlada ga preganja in v primeru obsodbe mu grozi do 30 let zapora.

Snowden je začel objavljati, ko je bil Holder še na položaju, vendar ni jezen in celo nekako razume, kaj je hotel Snowden storiti. V pogovoru za CNN je menil, da je Snowdna skrbelo, ker številni programi nadzora niso dajali veliko koristnih informacij o terorizmu, s katerim so se ti programi utemeljevali.

"Lahko se prepiramo o tem kako je Snowden storil to kar je. Vendar pa menim, da je opravil javno službo s tem, da je sprožil javno debato, ki je prinesla spremembe. Čeprav pa menim, da je način, na katerega je to naredil, neprimeren in nezakonit. Škodoval je interesom ZDA in ogrozil obveščevalce."

Holder je že pred časom javno povedal, da ne izključuje možnosti pogajanja s Snowdenom o njegovi vrnitvi v ZDA. Snowden je večkrat dejal, da bi se seveda vrnil, če bi mu zagotovili pravično sojenje.

Prepričan je, da mu ne bodo, ker ga preganjajo po zakonu proti vohunom in zaradi tega se ne bo mogel sklicevati na javno službo, ki jo je opravil, kot kaže celo po mnenju Holderja. Ta meni, da bi moralo sodišče ta dejavnik upoštevati