milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji liberijski diktator obsojen na 50 let zapora

Deli na:

Posebno sodišče za Sierro Leone je danes nekdanjemu liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju izreklo 50 let zaporne kazni, ker je podpiral vojne zločine in zločine proti človečnosti med državljansko vojno v Sierri Leone. Sodišče ga je že aprila spoznalo za krivega, tožilstvo pa je zanj zahtevalo 80 let zapora.

Nekdanji predsednik je bil 26. aprila spoznan za krivega v vseh enajstih točkah obtožnice, ki ga je bremenila, da je v času državljanske vojne v Sierri Leone med letoma 1991 in 2001 oboroževal in podpiral upornike Revolucionarne združene fronte (RUF) v zameno za "krvave diamante", ki so jih v suženjskih razmerah v Sierri Leone kopali vojni ujetniki.

"Obravnavni senat soglasno obsoja Charlesa Taylorja na 50 let zaporne kazni. Obtoženi je bil spoznan za krivega podpiranja nekaterih izmed najbolj ostudnih zločinov v človeški zgodovini," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal sodnik posebnega sodišča za Sierro Leone Richard Lussick.

Taylor se lahko na sodbo še pritoži. Zaporno kazen naj bi predvidoma prestajal v strogo varovanem britanskem zaporu. A obramba je meni, da bi moral biti Taylor zaprt bliže Afriki, da bi lahko vzdrževal odnose s svojo družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posebno sodišče za Sierro Leone je bilo ustanovljeno z odločitvijo Varnostnega sveta Združenih narodov leta 2000, med svojim delovanjem pa je zaradi zločinov v državljanski vojni v Sierri Leone obtožilo 13 ljudi, med njimi Taylorja. Osem so jih že spoznali za krive zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, trije so umrli v zaporu, četrti pa je na begu.