Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji islandski premier Haarde kriv za krizo, a kaznovan ne bo

Deli na:

Posebno sodišče v Reykjaviku je nekdanjega predsednika islandske vlade Geira Haardeja danes spoznalo za krivega v eni od štirih točk obtožnice v zvezi z njegovo odgovornostjo v finančni krizi, zaradi katere se je oktobra 2008 sesul islandski finančni sektor. Sodišče je sicer razsodilo, da Haarde zaradi svojega ravnanja ne bo kaznovan.

Sodišče je Haardeja, ki je odstopil januarja 2009, spoznalo za krivega, ker ni sklical izredne seje vladnega kabineta spričo krize islandskega bančnega sektorja. Je bil pa nekdanji premier oproščen obtožb glede malomarnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

V izjavi za novinarje po razsodbi sodišča je Haarde že napovedal, da se bo pritožil na razsodbo, da je kriv, ker ni sklical seje vladnega kabineta. Sodišču pa je očital, da je bila njegova odločitev politično motivirana. Po njegovem je bilo sodišče pod pritiskom, da ga mora spoznati za krivega vsaj v eni točki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. 61-letni konservativni politik vse obtožbe zavrača in poudarja, da so neutemeljene.

Haarde je doslej edini premier na svetu, ki se je zaradi finančne krize znašel pred sodiščem. Proces proti njemu je potekal pred landsdomurjem, posebnim islandskim sodiščem za sedanje in bivše ministre, ki so ga tokrat sklicali prvič. V najslabšem primeru sta mu grozili dve leti zapora.



Nekdanji premier je eden od štirih islandskih politikov, ki so jim očitali odgovornost za finančni zlom države, islandski parlament pa je septembra 2010 sklenil, da se mora sodni proces zaradi finančnega zloma banke Icesave začeti samo proti njemu.

Zlom bančnega sistema, ki je v letih pred krizo nezadržno rasel, je jeseni leta 2008 na Islandiji sprožil hudo gospodarsko krizo. Število brezposelnih se je nenadoma močno povečalo, prav tako javni dolg, medtem ko je nacionalna valuta izgubila precej vrednosti.

Haarde je bil kot predsednik Stranke neodvisnosti na čelu islandske vlade od leta 2006 do leta 2009, položaj pa je bil prisiljen zapustiti prav zaradi nezadovoljstva, ki je sledilo zdrsu države v recesijo.