stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji hrvaški predsednik Mesić bo kandidiral na parlamentarnih volitvah

Deli na:
Nekdanji hrvaški predsednik Mesić bo kandidiral na parlamentarnih volitvah

Foto: Primož Lavre

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić bo na volilni listi Hrvaške stranke upokojencev (HSU), ki bo na predčasnih parlamentarnih volitvah del Narodne koalicije na čelu z SDP, poročajo hrvaški mediji. "Če lahko kaj pomagam, bom. Moram," je dejal 81-letni Mesić za novičarski tportal.hr.

Mesić bo na volilni listi Narodne koalicije v prvi volilni enoti v Zagrebu, je v torek potrdil predsednik HSU Silvano Hrelja.

Kot je pojasnil, imajo v skladu s koalicijsko pogodbo med SDP in HSU upokojenci tri kandidate na volilni listi Narodne koalicije, dva naj bi bila na vrhu liste, tako da imata "zagotovljena" saborska sedeža, medtem ko naj bi Mesić v sabor prišel s pomočjo preferenčnih glasov volivcev.

Z Mesićevo kandidaturo je soglašal predsednik SDP Zoran Milanović, ki bo tudi prvi na volilni listi Narodne koalicije v prvi volilni enoti, druga pa bo nekdanja zunanja ministrica Vesna Pusić (HNS).

Mesićev vnovični politični angažma ni presenečenje, saj je bivši predsednik države napovedal, da se bo dejavneje vključil v politično življenje na Hrvaškem, potem ko je vlada ukinila njegov urad bivšega predsednika.

Mesić je bil v svoji bogati politični karieri tudi predsednik hrvaškega sabora po osamosvojitvi države, poslanec pa je bil že v 60. letih prejšnjega stoletja.

V prvi volilni enoti naj bi naklonjenost volivcev iskala tudi kandidat za predsednika HDZ Andrej Plenković in predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov, ki je tudi podpredsednik odhajajoče vlade.

Predčasne parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo predvidoma v prvi polovici septembra. Natančen datum volitev naj bi predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović objavila do konca tedna.