ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji bin Ladnov kuhar izpuščen iz Guantanama

Deli na:
Nekdanji bin Ladnov kuhar izpuščen iz Guantanama

Foto: Reuters

Ameriške vojaške oblasti so v sredo 52-letnega Ibrahima al Kosija iz taborišča Guantanamo na Kubi poslale nazaj v domači Sudan, kjer je po dolgih letih ponovno videl soprogo in dve hčerki. Al Kosi je priznal, da je bil v Afganistanu kuhar v oporišču Al Kaide ter občasno šofer in telesni stražar lani ubitega vodje Al Kaide Osame bin Ladna.

Američani so ga ujeli konec leta 2001 v Afganistanu in ga poslali v Guantanamo na Kubo. Ker mu niso mogli dokazati nasilnih dejanj, so se z njim na koncu dogovorili, da prizna krivdo za sodelovanje v teroristični zaroti in sprejme zaporno kazen. Al Kosi se je strinjal in odsedel v Guantanamu še dve leti, nakar so ga poslali domov.

Al Kosi je odšel v Afganistan leta 1996 in je med drugim vodil kuhinjo v oporišču teroristične mreže Al Kaida v Džalalabadu. Občasno je tudi prevažal naokrog lani ubitega Osamo bin Ladna.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da bo moral sedaj v Kartumu najprej sodelovati v vladnem programu za rehabilitacijo, šele nato pa se bo lahko vrnil domov.

Po al Kosijevi izpustitvi je v Guantanamu še 168 ujetnikov, od katerih je večina predvidena za izpustitev, vendar jih ne morejo poslati nikamor. Kongres je namreč prepovedal njihovo selitev na ozemlje ZDA, za nekatere so domače države nevarnejše kot Guantanamo, druge pa ne želi nihče sprejeti.

Pred al Kosijem so iz Guantanama v Salvador aprila poslali dva kitajska Ujgura, pred tem pa 15 mesecev nikogar. Predsednik ZDA Barack Obama je sicer leta 2009 obljubil, da bo taborišče zaprl, vendar se to ni zgodilo, ker mu kongres ne da denarja za selitev ujetnikov v ZDA.