Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ne le, da ne sme k Trumpu, ZDA so Dodika udarile še s sankcijami

Deli na:
Ne le, da ne sme k Trumpu, ZDA so Dodika udarile še s sankcijami

Foto: arhiv Reporterja

Predsednika Republike srbske Milorada Dodika so doletele sankcije, ki predvidevajo zamrznitev njegovega morebitnega premoženja v ZDA.

ZDA so uvedle finančne sankcije proti predsedniku Republike srbske Miloradu Dodiku zaradi, kot piše v sporočilu ameriškega finančnega ministrstva, oviranja daytonskega sporazuma, s katerim je bila leta 1995 končana vojna v BiH.

"Zaradi oviranja daytonskega sporazuma Milorad Dodik predstavlja pomembno grožnjo suverenosti in celovitosti BiH," je sporočilo ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sankcije predvidevajo zamrznitev morebitnega Dodikovega premoženja v ZDA, ameriški državljani pa ne smejo poslovati z njim.

ZDA so sankcije uvedle, potem ko so v Republiki srbski prejšnji teden kljub prepovedi ustavnega sodišča BiH praznovali svoj praznik.

Srbska agencija Tanjug pa poroča, da se bo Dodik na uvedbo sankcij odzval v sredo.

Dodik je sicer v teh dneh ostal brez vizuma ZDA, zato je moral odpovedati načrtovano potovanje v Washington, kjer se je želel udeležiti inavguracije novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Čeprav je trdil, da je vabljen na Trumpovo inavguracijo, se je izkazalo, da je šlo zgolj za vabilo na vzporedne dogodke, ki s samo zaprisego nimajo neposredne zveze.

Za pot v ZDA je Dodik najprej zaprosil za diplomatski vizum, ki so mu ga odbili z obrazložitvijo, da do njega nima pravice, ker ne predstavlja BiH kot države.

Zatem je bil prisiljen oditi na konzularni oddelek ameriškega veleposlaništva v Sarajevu in tam zaprositi za redni vizum, ki pa mu ga niso odobrili.