zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Natu v Afganistanu primanjkuje vojakov

Deli na:
Natu v Afganistanu primanjkuje vojakov

Foto: arhiv Reporterja

Poveljnik Nata Afganistanu, general John Nicholson je odboru ameriškega senata za obrambo dejal, da zvezi Nato v deželi pod Hindukušem primanjkuje vojakov.

Kot je še dejal, je o manku obvestil svoje nadrejene, vključno z ameriškim obrambnim ministrom Jamesom Matisom.

Kot je dejal Nicholson, naj bi o pomanjkanju Natovih vojakov v Afganistanu govorili tudi na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poveljnik ameriških in Natovih sil je v senatnem odboru sicer spregovoril o poteku urjenja in svetovanja afganistanskim silam v boju proti talibanom.

Nato ima v Afganistanu okoli 13.300 vojakov, od tega jih je polovica iz ZDA. Slovenija ima trenutno v Afganistanu sedem svojih vojakov.

Prvi pripadniki slovenske vojske so bili nameščeni v Afganistanu marca 2004. Do 31. decembra 2014 je v Afganistanu delovalo 1273 slovenskih vojakov. 21 slovenskih kontingentov je v 11 letih opravljajo različne naloge, in sicer izvidovanje leta 2004, varovanje od leta 2005, mentoriranje od leta 2010, svetovanje od leta 2012 in specialno delovanje zadnje leto, je objavljeno na spletni strani Slovenske vojske.

Nicholson je tudi izpostavil vpliv nekaterih tujih držav, kot so Pakistan, Rusija in Iran, na razmere v Afganistanu. "Ta vpliv še naprej koristi talibanom in spodkopava afganistanska prizadevanja, da bi vzpostavili stabilen Afganistan," je še dejal, poroča AFP.