nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato Poljski obljublja namestitev dodatnih enot za mirne živce

Deli na:
Nato Poljski obljublja namestitev dodatnih enot za mirne živce

Foto: Getty Images

Na Poljskem bo Nato kmalu namestil več svojih enot, ki bodo pomirile vzhodne države, ki se počutijo ogrožene s strani Rusije, je med včerajšnjim obiskom pri poljskem predsedniku Andrzeju Dudi dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Na dvodnevni obisk Varšave je prispel v okviru priprav na julijski vrh Nata.

"Naj bom jasen: po vrhu v Varšavi bo na Poljskem več Natovih vojakov. S tem bomo poslali jasen signal, da bo napad na Poljsko obravnavan kot napad na celotno zavezništvo," je izpostavil generalni sekretar. Voditelji držav bodo na vrhu razpravljali tudi o napotitvi dodatnih Natovih enot v baltske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zavezniki o natančnem številu in lokacijah svojih sil na vzhodu še razpravljajo, je povedal Stoltenberg in dodal, da pa je znano, da bo šlo za večnacionalne sile, ki bodo rotirale. O tem naj bi sredi junija na srečanju v Bruslju razpravljali tudi obrambni ministri članic Nata.

Poljski predsednik Andrzej Duda je dejal, da se njegova država veseli prisotnosti zavezniških sil na svojem ozemlju. "Želimo zagotoviti, da Poljska ni zgolj članica Nata, ampak da je Nato tudi tu na Poljskem. Želimo, da so tu vojaki zavezniških sil," je izpostavil.

Želijo si tudi, da zavezništvo na Poljskem izvede toliko vaj, kolikor je možno. Sredi junija bodo gostili vajo Anakonda 2016, na kateri bo po podatkih ameriške vojske sodelovalo 25.000 vojakov. Stoltenberg je zavrnil namige, da bo vaja še bolj zaostrila odnose z Rusijo.

Stoltenberg se bo v torek v Varšavi sestal še z obrambnim in zunanjim ministrom ter imel govor na univerzi.

Odnosi med Natom in Moskvo so zaradi ruske priključitve krimskega polotoka in njene podpore upornikom na vzhodu Ukrajine dosegli najnižjo točko po hladni vojni.