zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato bo aktiviral protiraketni ščit, Rusi so razkurjeni

Deli na:
Nato bo aktiviral protiraketni ščit, Rusi so razkurjeni

Foto: Getty Images

Zveza Nato bo danes z odprtjem baze v kraju Devesel v Romuniji zagnala protiraketni ščit. Inavguracije ščita se bo udeležil tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Rusko zunanje ministrstvo je potezo Nata že obsodilo, ker da gre za kršitev medsebojnih sporazumov o jedrskih silah.

Na vrhuncu napetosti med Rusijo in Zahodom bodo ameriški uradniki in predstavniki Nata danes v letalskem oporišču Devesel na zahodu Romunije, neposredno ob meji s Srbijo, razglasili aktiviranje protiraketnega ščita. Do tega prihaja po več letih načrtovanja, več milijardah dolarjev stroškov ter neuspelem prepričevanju Rusije, da ščit ni uperjen proti njej, ampak proti t. i. odpadniškim državam, kakršen bil lahko bil npr. Iran.

Vse ključne komponente, tudi prestrezne rakete, so v romunski bazi namestili decembra 2015, a še niso bile popolnoma integrirane v sistem Nata za obrambo pred balističnimi raketami.

ZDA bodo sicer v petek na Poljskem začele graditi tudi drugo predvideno oporišče za protiraketni ščit, ki naj bi bilo končano do leta 2018, in ki bo Natu, poleg radarjev in ladij v Sredozemlju, omogočilo trajen in polno delujoč ščit.

Do aktiviranja ščita prihaja v času, ko Nato krepi svoje sile na Poljskem in v baltskih državah po zaostritvi odnosov z Rusijo, potem ko je slednja leta 2014 zasedla ukrajinski polotok Krim in destabilizirala vzhod Ukrajine. Rusija pa na drugi strani krepi vojaško prisotnost na zahodni in južni meji, kamor je poslala tri dodatne divizije.

Čeprav Nato z ZDA na čelu zatrjuje, da protiraketni ščit ni uperjen proti jedrskemu arzenalu Rusije, pa Moskve to ne prepriča. V Kremlju menijo, da se bo na ta način porušilo ravnotežje sil med jedrskima velesilama.

Ščit sicer sloni na mreži visoko zmogljivih radarjev, ki so sposobni zaznati izstrelitev balistične rakete. Senzorji nato spremljajo trajektorijo rakete, prestrezne rakete pa jo po možnosti še v vesolju uničijo. Te prestrezne rakete je sicer mogoče izstreliti tudi iz ladij.