pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasprotniki splava dobili dostop do klinik za prekinitev nosečnosti

Deli na:
Nasprotniki splava dobili dostop do klinik za prekinitev nosečnosti

Protest zagovornikov pravice do splava v Italiji - Foto: Profimedia

Italijanski senat je v torek potrdil predlog zakona o načrtu za okrevanje po pandemiji covida-19, ki obravnava številne ukrepe na področju zdravstva. Med njimi je tudi amandma vlade, ki skupinam, ki nasprotujejo splavu, omogoča dostop do javnih klinik, kjer bodo lahko skušale ženske odvračati od prekinitve nosečnosti.

Senat je zakon potrdil s 95 glasovi za in 68 proti. Prejšnji teden ga je podprla tudi poslanska zbornica, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Klinike oziroma družinske posvetovalnice, ki sodijo v del javnega zdravstvenega sistema, nudijo ženskam podporo in druge storitve na področju spolnega zdravja, nosečnosti in materinstva, vključno z zdravniškimi posvetovanji. Do njih pa bodo v skladu z amandmajem sedaj lahko dostopale skupine, ki nasprotujejo splavu.

Stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni trdi, da je namen nove določbe omogočiti ženskam čas za razmislek pred dokončno odločitvijo o prekinitvi nosečnosti. Prepričana je, da s tem ne posega v pravice žensk. Amandma je medtem že sprožil ostre kritike opozicijskih strank, ki so ga označile kot napad na pravico do splava.



Senatorka levosredinske Demokratske stranke (PD) Beatrice Lorenzin je dejala, da si stranka Giorgie Meloni želi narediti izkušnjo splava še bolj bolečo. Senatorka iz stranke Gibanje pet zvezd Alessandra Maiorino pa je prepričana, da predlog posega v pravice žensk in ga je označila kot del "nazadnjaške propagande vlade, ki želi državo vrniti pol stoletja nazaj".

Meloni je sicer že večkrat javno izrazila nasprotovanje splavu. Nedavno pa je obljubila, da kljub osebnim prepričanjem ne bo spreminjala obstoječe zakonodaje o splavu.

Splav je v Italiji zakonit od leta 1978, vendar je v praksi težko dostopen, saj približno polovica zdravnikov v državi zaradi moralnih ali verskih razlogov uveljavlja ugovor vesti, v nekaterih regijah pa je ta delež skoraj 90-odstoten, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.