Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasilje islamskih skrajnežev ministra prisililo v odstop

Deli na:
Nasilje islamskih skrajnežev ministra prisililo v odstop

Foto: Twitter

Po nasilnih protestih islamistov, ki so več tednov blokirali pakistansko prestolnico Islamabad, je danes odstopil pakistanski pravosodni minister Zahid Hamid.

Vodja islamistov Hadim Husain Rizvi je v odzivu sporočil, da je bila s tem izpolnjena njihova glavna zahteva, zato ne bodo nadaljevali protestov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je poročala pakistanska tiskovna agencija PAP, ki se sklicuje na neimenovane uradne vire, je minister za pravosodje premierju Šahidu Kanu Abasiju svoj odstop ponudil, da bi državo popeljal iz krize.

Odstop ministra je bila glavna zahteva malo poznane malo znane skupine islamistov Tehrik-i-Labaik ja rasul Alah Pakistan (TLY), ki je dobesedno ohromila Islamabad, odkar je od 6. novembra protestno blokirala glavno avtocestno vpadnico v mesto. Odstop ministra so zahtevali zaradi na hitro sprejetega dopolnila k prisegi kandidatov za volitve, ki je po njihovem bogokleten.


Vodja islamistov je po odstopu ministra sporočil, da je bila izpolnjena njihova glavna zahteva, zato ne bodo nadaljevali protestov. "Ob zagotovilih načelnika generalštaba pakistanske vojske končujem protestno zasedbo," je dejal Hadim Husain Rizvi pred okoli 2500-glavo množico protestnikov na avtocesti.

Policisti so v soboto posredovali proti okoli 2000 protestnikom posredovali, kar se je sprevrglo v nasilen spopad. V izgredih je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, več sto jih je bilo ranjenih. To je sprožilo proteste še v drugih pakistanskih mestih, med drugim v Karačiju in Lahoreju, na ulice Islamabada pa se je zgrnilo še več tisoč novih protestnikov.

Pakistanska vlada je za posredovanje v protestih v soboto zvečer prosila tudi vojsko, ki pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP do danes ni odzvala.

Politični analitiki ocenjujejo, da bo odstop ministra imel velike posledice za pakistansko politiko. Kot je ocenil pakistanski analitik Saad Mohamad, je primer namreč pokazal, da ima vlada tako majhno moč, da jo lahko na kolena spravi že 2000 protestnikov. Izrazil je prepričanje, da bodo verski skrajneži zahtevali vedno več, nihče, vključno z vojsko, pa nima volje, da bi se z njimi soočil.