Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Narko kralj El Chapo ameriškemu sodniku: Nisem kriv!

Deli na:
Narko kralj El Chapo ameriškemu sodniku: Nisem kriv!

Foto: Reuters

Šef narko kartela Sinaloa Joaquin Guzman po predaji Američanom trdi, da ni kriv.

Zloglasni mamilarski gangster Joaquin Guzman, znan pod nazivom El Chapo, je nekaj ur po tem, ko so ga mehiške oblasti predale ameriškim policistom, stopil pred ameriškega sodnika in se izrekel za nedolžnega. 59-letnik je med drugim obtožen preprodaje drog, orožja in zarot.

Guzman je sodniku Jamesu Orensteinu odgovarjal v španščini in preko prevajalca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V New Yorku ga obtožnica v 17 točkah med drugim bremeni vodenja mamilarskega kartela, ki je služil milijarde dolarjev s proizvodnjo in tihotapljenjem prepovedanih mamil v ZDA ter izvajal poboje, ugrabitve ter mučenja. Zvezna velika porota v New Yorku je obtožnico potrdila leta 2009.



Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi, da bo v zaporu ostal do konca življenja. Ni še jasno, kdaj bi se lahko sojenje začelo. Orenstein je naslednje zaslišanje razpisal za 3. februarja in je sodni postopek označil za kompleksen. Pričakovati je, da bodo zaslišali več prič, sodni postopek pa bodo trajal več tednov.

ZDA so si desetletja prizadevale, da "Kratkega" dobijo v svoje roke, vendar pa so Mehičani doslej to zavračali, čeprav jim je Guzman dvakrat pobegnil iz strogo varovanega zapora. Po poročanju ameriških medijev so ga iz Teksasa prepeljali v New York, kjer mu bodo sodili po zvezni zakonodaji.

Pravosodno ministrstvo ZDA je izrazilo hvaležnost Mehiki za izročitev nekdanjega šefa mamilarskega kartela Sinaloa, ki je bil nazadnje zaprt blizu Ciudad Juareza takoj čez mejo pri El Pasu. Po New Yorku naj bi mu sodili še v San Diegu, Chicagu in Miamiju.