900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalec poskušal z nožem umoriti župana nemškega Altena

Deli na:
Napadalec poskušal z nožem umoriti župana nemškega Altena

Foto: arhiv Reporterja

Župana nemškega mesta Altena na zahodu države Andreasa Hollsteina iz vrst Krščansko demokratske unije (CDU) so v ponedeljek zvečer zabodli z nožem pred prodajalno kebaba.

Policija meni, da gre najverjetneje za politično motiviran napad. Natančen motiv sicer ni znan. Nemška kanclerka in županova strankarska kolegica Angela Merkel je napad obsodila.

Policija je napadalca aretirala. Proti njemu so že uvedli preiskavo zaradi poskusa umora.

"Zgrožena sem nad napadom z nožem na župana Andreasa Hollsteina. Zelo sem vesela, da je že lahko ponovno s svojo družino," je v imenu kanclerke na Twitterju objavil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Župan Hollstein, ki je znan po svojih liberalnih stališčih do migrantov, je bil v napadu huje ranjen. Z rešilcem so ga po napadu odpeljali v bolnišnico, a se je že zvečer lahko vrnil domov. Mesto Altena v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je znano tudi po tem, da je sprejelo več beguncev od dogovorjene kvote, navaja dpa.


Premier Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je prav tako obsodil napad. "Nasilje v naši deželi proti izvoljenim predstavnikom, proti županom, ki skrbijo za blaginjo svojih mest, je odvratno", je dejal Laschet.

Župan je v zvezi s ponedeljkovim napadom danes spregovoril na novinarski konferenci. "Da, nož je bil namenjen meni," je na novinarski konferenci dejal Hollstein. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so mu pomagali ob napadu. Pojasnil je, da je odšel v prodajalno kebaba, da bi kupil večerjo za svojo bolno soprogo. Takrat je k njemu pristopil moški in ga povprašal, če je župan.

Nato je napadalec po županovih besedah dejal: "Zaradi vas umiram od žeje, v Alteno pa sta pripeljali 200 beguncev", zgrabil 30-centimetrski nož in ga zabodel v vrat. Napadalca so nato na tla zbili ranjeni župan ter lastnika prodajalne in ga zadržali do prihoda policije. Župan je še dejal, da je pri napadalcu zavohal alkohol v njegovi sapi.

Po navedbah policije gre pri napadalcu za 56-letnega moškega, motiv za napad pa naj bi bilo sovraštvo do tujcev.

Tokratni napad je obudil spomin na napad na nadžupanjo Kölna Henriette Reker, znano zaradi svojih probegunskih stališč, oktobra 2015. Dan pred njeno izvolitvijo jo je z nožem zabodel in hudo ranil desničarski skrajnež.