evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napadalec iz Nice je napad je načrtoval mesece in z več pomagači

Deli na:
Napadalec iz Nice je napad je načrtoval mesece in z več pomagači

Foto: Getty Images

Napadalec, ki je pred tednom dni s tovornjakom v Nici zapeljal v množico in ubil 84 ljudi, je imel pomagače, napad pa je načrtoval več mesecev, je po poročanju tujih tiskovnih agencij včeraj sporočil francoski državni tožilec Francois Molins.

Na novinarski konferenci v Parizu je Molins še pojasnil, da so Francozu tunizijskega rodu Mohamedu Lahouaiej-Bouhlelu pri napadu pomagali štirje moški in ženska, ki so v priporu. Sodelovali naj bi pri pripravi napada, ki so ga načrtovali več mesecev.

Gre za 22-letnega Francoza tunizijskega rodu Ramzija A., 37-letnega Tunizijca Chokrija C., 40-letnega Tunizijca Mohameda Oualida G., 38-letnega Albanca Artana H. in njegovo soprogo Enkeledjo Z., ki ima albansko in francosko državljanstvo.

Vseh pet osumljencev naj bi že včeraj privedli pred sodnike, pristojne za primere terorizma. Tožilstvo zahteva, da jih med drugim obravnavajo zaradi načrtovanja terorističnega napada, je še dejal Molins.

Preiskovalci so doslej domnevali, da je Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel deloval sam. Napadalca je policija ubila na prizorišču napada, znanem sprehajališču Angleška promenada. Odgovornost za napad je v soboto prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

A ob analizi napadalčevega telefona so preiskovalci odkrili sled do petih domnevnih pomagačev. Njihče od njih ni bil predtem znan obveščevalnim službam in samo Ramzi A., rojen v Nici, je imel policijsko kartoteko zaradi ropa in kaznivih dejanj v zvezi z mamili.

Eden od osumljencev, Mohamed Oualid G., je dan po napadu posnel razdejanje na prizorišču napada, kamor je prišel z reševalci in novinarji. Po navedbah Molinsa sta bila Mohamed Oualid G. in napadalec Bouhlel med julijem lani in julijem letos v stikih 1278-krat.

Preiskava napada, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev, je po navedbah tožilca še pokazala, da je Chokri C. Bouhlelu 4. aprila prek družbenega omrežja Facebook poslal sporočilo: "Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal."